Početna strana > Hronika > Palestinska uprava ove godine bez pomoći arapskih zemalja
Hronika

Palestinska uprava ove godine bez pomoći arapskih zemalja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 19. avgust 2010.

TEL AVIV – Arapske zemlje smanjile su pomoć Palestinskoj upravi (PU) ove godine, a Ujedinjene nacije su upozorile da Palestincima preti novčana kriza, javila je britanska agencija Rojters.

„Arapi ne plaćaju. Apelujemo na njih da ispune svoje obećanja o finansiranju”, izjavio je britanskoj agenciji Saleh Rafat, član izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Rafat je jedan od retkih palestinskih zvaničnika koji je hteo da razgovara na tu temu, a arapski zvaničnici koje je britanska novinska agencija kontaktirala odbili su da bilo šta komentarišu.

Neki palestinski zvaničnici spekulišu da arapske zemlje možda uskraćuju novčanu pomoć kako bi ubedile palestinske frakcije, umereni Fatah, koji kontroliše Zapadnu obalu i islamistički, rivalski Hamas, koji vlada pojasom Gaze, da se pomire.

Palestinska uprava je do sada primila 583,5 miliona dolara za podršku ovogodišnjem budžetu. Samo 22 procenta te pomoći je stiglo iz arapskih zemalja, a ostatak od međunarodnih donatora, uključujući Evropsku uniju i SAD.

Od 2007. godine Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su glavni donatori za palestinske teritorije, ali ove godine su oba zakazala.

Saudijska Arabija je do avgusta dala 30, 6 miliona dolara, a prošle 241,1 milion. UAE su dale doprinos od 173,9 miliona prošle godine, a ove godine ni dolara.

(Tanjug)