Хроника

Палестинска управа ове године без помоћи арапских земаља

Штампа
четвртак, 19. август 2010.

ТЕЛ АВИВ – Арапске земље смањиле су помоћ Палестинској управи (ПУ) ове године, а Уједињене нације су упозориле да Палестинцима прети новчана криза, јавила је британска агенција Ројтерс.

„Арапи не плаћају. Апелујемо на њих да испуне своје обећања о финансирању”, изјавио је британској агенцији Салех Рафат, члан извршног комитета Палестинске ослободилачке организације (ПЛО).

Рафат је један од ретких палестинских званичника који је хтео да разговара на ту тему, а арапски званичници које је британска новинска агенција контактирала одбили су да било шта коментаришу.

Неки палестински званичници спекулишу да арапске земље можда ускраћују новчану помоћ како би убедиле палестинске фракције, умерени Фатах, који контролише Западну обалу и исламистички, ривалски Хамас, који влада појасом Газе, да се помире.

Палестинска управа је до сада примила 583,5 милиона долара за подршку овогодишњем буџету. Само 22 процента те помоћи је стигло из арапских земаља, а остатак од међународних донатора, укључујући Европску унију и САД.

Од 2007. године Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати били су главни донатори за палестинске територије, али ове године су оба заказала.

Саудијска Арабија је до августа дала 30, 6 милиона долара, а прошле 241,1 милион. УАЕ су дале допринос од 173,9 милиона прошле године, а ове године ни долара.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]