Хроника

Папа Фрања устоличио 13 нових кардинала, међу њима и први Афроамериканац на том месту

Штампа
недеља, 29. новембар 2020.

Папа Фрања устоличио је данас 13 нових кардинала, међу којима је и први Афроамериканац на тој дужности, и одмах их упозорио да не користе новостечене титуле за корупцију и личну корист.

Од 13 новоименованих кардинала, "принчева" Католичке цркве, у Рим је дошло 11. Кардинали са Филипина и Брунеја су церемонију у базилици Светог Петра посматрали путем видео везе. Сви кардинали су носили маске.

Већина је маске скинула када је прилазила папи, који такодје није имао маску, да би примила црвене капе. Једини који то није учинио је кардинал Вилтон Грегори, први Афроамериканац на том положају. Он је на лицу имао маску чак и када је група посетила претходног папу Бенедикта Шеснаестог.

Током обраћања, папа Фрања је упозорио новоименоване кардинале да се пазе корупције и коришћења функције за лично напредовање, рекавши да то што сада имају право на титулу "еминенција" не значи да треба да се одаље од својих народа.

Таква изјава је у складу с папиним непрестаним неслагањем с ароганцијом свештеничке класе као и његовом текућом борбом да се бори против корупције у самом Ватикану.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]