Početna strana > Hronika > Parada protiv homofobije u Havani
Hronika

Parada protiv homofobije u Havani

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 16. maj 2010.

HAVANA – Više stotina gejeva i lezbejki, zajedno se ćerkom kubanskog predsednika Raula Kastra je šetalo i plesalo ulicama Havane u ciju borbe protiv homofobije.

Aktivisti su održali i niz debata i radionica uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, 17. maja. Tog dana je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija prestala da homoseksualnost smatra mentalnom bolešću.

„Ostvarili smo napredak, ali potrebno je još”, rekla je Marijela Kastro koje učestvuje u kampanji za prava homoseksualaca i koja predvodi kubanski Nacionalni centar za seksualno obrazovanje.

Stav Kube, na kojoj su posle revolucije homoseksualci otpuštani, privođeni ili slati u radne kampove, počeo je da se menja 1980-ih, uveliko zahvaljujući radu centra Marijele Kastro.

Nedavno je Vlada u Havani pristala da operacije promene pola budu uključene u nacionalni zdravstveni sistem, takođe zahvaljujući tom centru.

Na današnjim debatama i radionicama raspravljano je o mogućnosti da gej i lezbijski parovi usvajaju decu, kao i o legalizaciji njihovih brakova.

(Beta–AP)