Хроника

Парада против хомофобије у Хавани

Штампа
недеља, 16. мај 2010.

ХАВАНА – Више стотина гејева и лезбејки, заједно се ћерком кубанског председника Раула Кастра је шетало и плесало улицама Хаване у цију борбе против хомофобије.

Активисти су одржали и низ дебата и радионица уочи Међународног дана борбе против хомофобије, 17. маја. Тог дана је 1990. године Светска здравствена организација престала да хомосексуалност сматра менталном болешћу.

„Остварили смо напредак, али потребно је још”, рекла је Маријела Кастро које учествује у кампањи за права хомосексуалаца и која предводи кубански Национални центар за сексуално образовање.

Став Кубе, на којој су после револуције хомосексуалци отпуштани, привођени или слати у радне кампове, почео је да се мења 1980-их, увелико захваљујући раду центра Маријеле Кастро.

Недавно је Влада у Хавани пристала да операције промене пола буду укључене у национални здравствени систем, такође захваљујући том центру.

На данашњим дебатама и радионицама расправљано је о могућности да геј и лезбијски парови усвајају децу, као и о легализацији њихових бракова.

(Бета–АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]