субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Патријарх Порфирије: Косово је суштински део Србије, референдум одржан на Видовдан 1389.
Хроника

Патријарх Порфирије: Косово је суштински део Србије, референдум одржан на Видовдан 1389.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 02. март 2021.

 Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије изјавио је данас да је Косово суштински део Србије, а да је „референдум о Косову одржан на Видовдан 1389. године“.

„Мислим да ту не постоји никаква дилема, физички у овом тренутку наша држава није присутна на Косову у пуном смислу те речи, а суштински Косово је део Србије. Оно што је доживљај и став цркве толико пута је изречено на Сабору да све што бих ја рекао било би сувишно“, казао је Порфирије за Радио-телевизију Србије (РТС).

Порфирије је рекао да је сигуран да без обзира на „реалполитичке околности“, за које је оценио да нису „ни најмање наклоњење Србији“, држава ради све како би сачувала мир и учинила највише за српски народ на Косову.

Косово није само колевка нашег народа, него је и кивот препун моштију светих. Косово није само геополитичко питање за нас, већ и тема нашег идентитета

„Косово није само колевка нашег народа, него је и кивот препун моштију светих. Косово није само геополитичко питање за нас, већ и тема нашег идентитета“, истакао је он.

Он је нагласио да треба разговарати о заједничком животу Срба и Албанаца, а да би све мимо тога било одрицање „од нашег бића“ и оценио да је „Бог на страни Србије“.

На питање о положају Срба у Хрватској, где је он био митрополит, патријарх је одговорио да би требало поправити услове живота Срба и учинити све да дође до помирења.

Нагласио је да је потребно о свему разговорати, а да „гурање ствари под тепих“ Србе и Хрвате неће ослободити окова, увређености, повређености и осветољубивости.

Порфирије је оценио је да је поглавар Католичке цркве, папа Фрања, учинио велики гест оснивањем Мешовите комисије СПЦ и Римокатоличке цркве за оцену улоге кардинала Алојзија Степинца током Другог светског рата, про је папа одлучио пошто је покојни патријарх СПЦ Иринеј „проблематизовао“ кононизацију Степинца.

Нико не може да утиче на избор патријарха, Црква се не поистовећује ни са ким

„Није нам пријало да се кроз медије и то понекад фингирајући некад супротне стране, заправо баве покушајем да унесу поделу у Цркву“, рекао је Порфирије за Радио-Телевизију Србије.

Оценио је да не постоји могућност да на избор патријарах „утиче било ко од споља“, наводећи да се епископи јако добро међусобно познају и да се патријарх не бира у медијима.

Црква се не поистовећује с било којом институцијом овог света, и у том смислу се не поистовећује ни са било којом партијом и странком

Он је рекао да се Црква не поистовећује с „било којом институцијом овог света, и у том смислу се не поистовећује ни са било којом партијом и странком“.

„Ослањајући се на принципе које је поставио Свети Сава, схватио сам да је успоставио специфичну идеју у православном свету: о хармонији Цркве, народа и државе“, истакао је он.

„Црква покушава да гради увек најбоље могуће односе са својом државом, водећи рачуна о изграђивању хрићанског етоса у народу, доприносећи утврђивању независности и интегритета своје државе“, рекао је патријарх.

Порфирије је рекао да „ни у сну није помислио“ да ће једног дана бити патријарх, већ је имао жељу да је „увек у тишини манастира“. Али, рекли како су му раније духовници и његов „духовни отац“, епископ бачки Иријен, „мора да слуша Цркву“, па, како је навео, „нека буде по вољи Божијој“.

Испричао је како му се у тренутку самог избора учинило да је извучена коверта са именом другог епископа, а када је схватио да је његово име, био је то „шок“ уз „дубоки страх“ због одговорности које ниси звање поглавара.

„Видео сам и друга два кандидата – епископа бачког Иринеја и бањалучко Јефрема, који су такође имали велики број гласова, да смо сва тројица били изгубљени пре но је почело извлачење имена поглавара“, рекао је Порфирије.

"Морамо да негујемо сећање, али да се боримо против злопамћења, треба да гледамо у будућност" 

Патријарх Порфирије је од 2014. године био митрополит загребачко-љубљански. Навео је да му је жао што ће се физички одвојити од многих људи које познавао у Хрватској, али и од верног православног народа с којим је, како каже, тек започео да прави црквену заједницу. 

Говорећи о Јасеновцу и другим стратиштима у Хрватској, патријарх српски је навео да су многи наши сународници страдали због тога што су православне вере.

"Морамо да негујемо сећање и да памтимо, али у исто време као хришћани да се боримо против злопамћења, јер морамо гледати у будућност. Не смемо дозволити ни на који начин у тој култури сећања да будемо заробљени било којом врстом осветољубивости и мржње зато што ћемо поново себе заробити. Та спирала зла која је почела некада неће имати крај".

Поручио је да се о свему мора разговарати и да је то једини начин да се иде даље.

Навео је да посета папе Србији зависи од много фактора.

"Нарочито важне и епохалне догађаје везане за цркву ја нећу промишљати сам и све мора бити продукт саборног промишљања и молитвеног промишљања и разговора нашег Сабора читаве цркве", истакао је патријарх.

Додао је да до сада никаква иницијатива није била од стране Ватикана, а ни обрнуто.

Говорећи о питању аутокефалности православне цркве у Македонији, патријарх Порфирије је навео да неће имати више разумевања у односу на своје претходнике.

"Свако од нас оставља неки своји посебан печат и дакако да ми је суштински стало да се превазиђе раскол са македонском црквом. Овог тренутка је наша црква после Нишког договора нашла решење да за охридског архиепископа постави и изабере архиепископа Јована, тако да сви православни верници имају могућност учествовања у литургијском животу, али та тема остаје отвореном и ја верујем да ће наш Сабор бити спреман да се дође до решења које је у складу са канонима без икаквих политичких утицаја и притисака", истакао је патријарх. 

"Познавао сам и познајем велики број политичара" 

Патријарх Порфирије је рекао да је познавао и да познаје велики број политичара и изван Србије и да ни са једним није имао проблеме.

"Неко ће рећи, а има таквих гласова, он је неко ко мења партије, као да сам ја политичар. За мене је политика амбијент у којем црква између Сциле и Харибде, поистовећења са политиком и сукобљавања са друге стране са политиком, треба да пронесе управо реч о Христу. Христос је наша мера. Ми проповедамо живот вечни", навео је патријарх.

Подсетио је на речи Светог Серафима Саровског, који је рекао: "Стеци мир у себи и многи ће наћи мир у теби".

"Ако неки политичар, лекар, новинар, стекне мир Христов у себи, тај посао којим се буде бавио биће обасјан и прожет његовим миром", истакао је патријарх српски.

Навео је да се црква не може поистоветити ни са једном политиком, али да сведочи суштинску саборност у Христу.

Истакао је да је са свим политичарима у Хрватској имао једнако отворено расположење и како је навео, "ваљда је Бог хтео да ни са једним није имао проблем".

"За све што је требало за цркву, за мој народ, у две речи сам успевао да реализујем. У Србији, не морам наводити имена. Nomina sunt odiosa, како кажу Латини. Многе политичаре сам познавао и то оне који су водили државу и познајем и имао блиске сусрете са њима, разговоре, али никад то своје познанство нисам злоупотребио, чак ни у смислу манастира у којем сам боравио, иако је мој манастир, док сам живео у Ковиљу, први добио у процесу реституције своју земљу", навео је патријарх Порфирије.

Навео је да су у манастир Ковиљ, у којем је боравио 30 година, долазили многи политичари.

"Могу да поменем да је долазио Ђинђић. Њега могу да поменем, пошто, Бог да му душу прости, отишао је несрећно, Богу на истину, али то мало ко зна. Чак ни они који су из његове партије и који су њега наследили то не знају, а ја сам и њих познавао и никада нисам говорио о томе", рекао је патријарх.

"Никада нећемо издати православну цркву и свој народ" 

Казао је како су му неки познаници из света политике рекли како је "издао ове, а сада се приклонио овима".

"Никада нећемо дозволити, јер и такве гласине постоје, да ћемо на било који начин изневерити предање цркве и поредак цркве. Ако хоћете да употребим и ту реч, никада нећемо издати православну цркву и никада нећемо издати и свој народ. Ја сам у Хрватској овако говорио. Спреман сам, са Светога Духа, то је место на ком сам становао, на коленима да идем до Јелачићевог трга знајући у дубини своје душе шта чиним, ако би то резултирало добром за мој народ у правом смислу те речи, шта год ко рекао", нагласио је патријарх.

Рекао је да сматра да постоје многи вуци у јагњећој кожи који би хтели да пошто пото унесу раздор у цркву, али да је потпуно сигуран да се то не може десити зато што је срце цркве живи Бог који се зове Исус Христос.

Патријарх је поручио да ће он увек апеловати на превазилажење сукоба и неспоразума и да ће апеловати на дијалог и разговор.

"Из тога, сигуран сам, проистећи ће, у најмању руку,  боље упознавање, а из тога онда боље разумевање, а када постоји елементарно разумевање међу људима, па макар ето и на политичкој сцени, верујем да може доћи до мирнијих услова живота", казао је патријарх. 

Говорећи о истополним заједницама као захтеву који долази из Брисела, патријарх Порфирије је рекао да је брак појам из Старог завета и да Брисел врши не само политичке, већ и друштвене притиске на државе које треба да постану чланице.

"У том смислу, када је реч о евентуалном закону, наравно да ми не можемо бити за то да се истополне заједнице назову истим именом као заједнице мушкарца и жене, у најмању руку", истакао је патријарх српски.

Говорећи о епидемијској ситуацији, патријарх Порфирије је навео да смо дужни да поштујемо лекаре и слушамо све епидемиолошке мере, али и да у размишљање о мерама морају бити укључени и социолози и психолози и свештеници.

"Дубоко верујем да је могуће да и у овим условима какви су данас организовати богослужења и све верске обреде тако да поштујемо епидемилошке мере и да чувамо тако оног другог од себе", истакао је патријарх.

(Бета-РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер