Početna strana > Hronika > Pentagon obučava gruzijske vojnike
Hronika

Pentagon obučava gruzijske vojnike

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. avgust 2009.

Američke oružane snage obnoviće misiju obučavanja gruzijskih vojnika za borbena dejstva protiv pobunjenika u Avganistanu. Vašington se konsultovao sa Moskvom oko programa obuke kako bi se izbegle bilo kakve nesuglasice, tvrdi Pentagon.

Sjedinjene Američke Države obnoviće misiju obučavanja gruzijskih vojnika za kako bi se vojska te zemlje pripremile za operacije protiv pobunjenika u Avganistanu.

"Gruzija želi da bude deo međunarodnih napora u Avganistanu", rekao je portparol Pentagona DŽef Morel.

Morel je naveo da su se SAD konsultovale sa Rusijom u vezi sa programom obuke u Gruziji kako bi se izbegle bilo kakve nesuglasice.

"Obuka nije određena da se oni pripreme za neku vrstu unutrašnje odbrane. Bilo smo direktni sa našim ruskim kolegama u vezi sa onim što radimo", tvrdi portparol Pentagona.

DŽef Morel je objasnio da je Vašington pristao da pošalje u Gruziju nekoliko desetina marinaca-instruktora kako bi pomogli bataljonu gruzijske vojske u njihovoj obuci za odlazak u Avganistan sledeće godine.

"Njujork tajms" je prvi objavio vest o obučavanju gruzijskih vojnika i najavio da bi tim marinaca, uključujući instruktore i savetnike, mogao da dođe u Gruziju u nedelju ili ponedeljak.

Prema pisanju tog lista, njihov broj će se tokom narednih šest meseci znatno povećati.

Misija obuke počinje godinu dana posle kratkog oružanog sukoba ruske i gruzijske vojske zbog koga je odložena slična misija američke vojske koja je trebalo da pripremi gruzijske trupe za rat u Iraku.

Rusija je prošle sedmice optužila SAD da ponovo naoružavaju gruzijsku "ratnu mašineriju".

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner