Хроника

Пентагон обучава грузијске војнике

Штампа
петак, 14. август 2009.

Америчке оружане снаге обновиће мисију обучавања грузијских војника за борбена дејства против побуњеника у Авганистану. Вашингтон се консултовао са Москвом око програма обуке како би се избегле било какве несугласице, тврди Пентагон.

Сједињене Америчке Државе обновиће мисију обучавања грузијских војника за како би се војска те земље припремиле за операције против побуњеника у Авганистану.

"Грузија жели да буде део међународних напора у Авганистану", рекао је портпарол Пентагона Џеф Морел.

Морел је навео да су се САД консултовале са Русијом у вези са програмом обуке у Грузији како би се избегле било какве несугласице.

"Обука није одређена да се они припреме за неку врсту унутрашње одбране. Било смо директни са нашим руским колегама у вези са оним што радимо", тврди портпарол Пентагона.

Џеф Морел је објаснио да је Вашингтон пристао да пошаље у Грузију неколико десетина маринаца-инструктора како би помогли батаљону грузијске војске у њиховој обуци за одлазак у Авганистан следеће године.

"Њујорк тајмс" је први објавио вест о обучавању грузијских војника и најавио да би тим маринаца, укључујући инструкторе и саветнике, могао да дође у Грузију у недељу или понедељак.

Према писању тог листа, њихов број ће се током наредних шест месеци знатно повећати.

Мисија обуке почиње годину дана после кратког оружаног сукоба руске и грузијске војске због кога је одложена слична мисија америчке војске која је требало да припреми грузијске трупе за рат у Ираку.

Русија је прошле седмице оптужила САД да поново наоружавају грузијску "ратну машинерију".

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]