Početna strana > Hronika > Peter Sijarto: Mađarska šalje dodatnih 100 vojnika na Kosovo, u sastavu Kfora imaće skoro 500 pripadnika
Hronika

Peter Sijarto: Mađarska šalje dodatnih 100 vojnika na Kosovo, u sastavu Kfora imaće skoro 500 pripadnika

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. decembar 2019.

 Mađarska namerava da sa dodatnih 100 vojnika poveća vojno prisustvo na Kosovo i Metohiju, tako da će u sastavu Kfora brojati skoro 500 pripadnika.

Povećanje broja vojnika u sastavu te međunarodne vojne misije na Kosmetu nedavno je najavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je, u izjavi za mađarske medije na marginama samita NATO u Londonu, na kojem je obeleženo 70 godina postojanja Alijase, rekao i da će Mađarska uputiti i u Avganistan dodatnih 80 vojnika da bi se „borili protiv širenja ekstremističkih ideologija i nasilja u regionu”.

Mađarska će i dalje podržavati nacionalnu bezbednost i odbrambene snage u Avganistanu sa pola miliona američkih dolara godišnje u naredne četiri godine, rekao je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

Sijarto je tom prilikom nazvao NATO najuspešnijom odbrambenom alijansom na svetu i istakao važnost njenog očuvanja, posebno sada kada, kako je ukazao, teroristi postavljaju nove izazove usvajajući nove tehnologije.

On je napomenuo i da je ilegalna imigracija, posebno na Zapadnom Balkanu, ponovo u porastu.

To povećava pretnju koju predstavljaju terorističke organizacije, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, talasi nekontrolisane ilegalne migracije pruža terorističkim organizacijama priliku da šire ekstremističke ideologije širom sveta, prenosi Tanjug.

(Politika)