Početna strana > Hronika > Peter Stano: Evropska unija poziva Prištinu i Beograd da deluju uzdržano i ne posežu za jednostranim potezima koji samo vode zaoštravanju napetosti
Hronika

Peter Stano: Evropska unija poziva Prištinu i Beograd da deluju uzdržano i ne posežu za jednostranim potezima koji samo vode zaoštravanju napetosti

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. maj 2022.

Evropska unija, njene članice i institucije pozivaju Prištinu i Beograd da "deluju uzdržano i ne posežu za jednostranim potezima i porukama koji samo zaoštravanju napetosti", izjavio je u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope. Stano je, na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Srbije da će oštro uzvratiti na takav potez Prištine, rekao da EU nije članica Saveta Evrope i ne može da se o tome izjašnjava.

Portparol u EK je dodao da EU ujedno očekuje da dve strane učine sve kako bi kroz Dijalog, uz posredovanje Unije, rešili sva pitanja i sklopili sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa.

Kosovo je danas zvanično podnelo zahtev za prijem u punopravno članstvo Saveta Evrope koji je prosleđen Komitetu ministara te panevropske organizacije na dalju proceduru.

(Beta)