Početna strana > Hronika > Politika: Generalna skupština UN zasad dobila samo srpski predlog rezolucije
Hronika

Politika: Generalna skupština UN zasad dobila samo srpski predlog rezolucije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. avgust 2010.

Generalna skupština UN za sada je dobila predlog rezolucije o Kosovu samo od Srbije, a za njeno usvajanje potrebna je prosta većina glasova, rečeno je danas agenciji Beta u sedištu UN u Njujorku.

„Prosta većina glasova je dovoljna (za usvajanje rezolucije) bez obzira na broj uzdržanih”, rekao je agenciji Beta portparol predsedavajućeg Generalne skupštine UN Žan Viktor Nkolo.

Nkolo je takođe rekao da je rasprava o predlogu rezolucije o Kosovu „za sada planirana za 9. septembar, ali da to može da se promeni”.

Na dnevnom redu Generalne skupštine UN je veći broj tema pa postoji mogućnost da o predlogu rezolucije o Kosovu bude raspravljano nešto kasnije, ali svakako do 14. septembra kada se završava ovogodišnje 64. zasedanje tog tela UN.

Srbija je 28. jula podnela Generalnoj skupštini predlog rezolucije kojom se tom telu UN predlaže zaključak u vezi sa savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde od 22. jula.

„Nismo dobili nijedan drugi nacrt rezolucije na tu temu”, rekao je Nkolo.

U predlogu Srbije se navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva se da se putem dijaloga dođe do uzajamno prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja.

Srbija je predlog rezolucije podnela nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije i suprotnosti sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 ni međunarodnim pravnim poredkom na Kosovu.

Generalna skupština UN jedan je od pet glavnih organa svetske organizacije i jedini u kojem su sve zemlje članice jednako zastupljene, po sistemu jedna zemlja jedan glas.

Generalna skupština UN najčešće usvaja rezolucije natpolovičnom većinom glasova, ali je za usvajanje rezolucija o „važnim pitanjima” potrebna dvotrećinska većina.

Odluku o tome da li je neko pitanje važno donosi takođe Generalna skupština UN prostom većinom. Važnim pitanjima smatraju se ona koja se odnose na održavanje mira i bezbednosti, prijem novih članica u UN, suspendovanje članstva ili nekih prava ili izbacivanje iz članstva.

Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu obavezujuće za zemlje članice, ali imaju veliku političku težinu.

(Politika)