Хроника

Политика: Генерална скупштина УН засад добила само српски предлог резолуције

Штампа
уторак, 24. август 2010.

Генерална скупштина УН за сада је добила предлог резолуције о Косову само од Србије, а за њено усвајање потребна је проста већина гласова, речено је данас агенцији Бета у седишту УН у Њујорку.

„Проста већина гласова је довољна (за усвајање резолуције) без обзира на број уздржаних”, рекао је агенцији Бета портпарол председавајућег Генералне скупштине УН Жан Виктор Нколо.

Нколо је такође рекао да је расправа о предлогу резолуције о Косову „за сада планирана за 9. септембар, али да то може да се промени”.

На дневном реду Генералне скупштине УН је већи број тема па постоји могућност да о предлогу резолуције о Косову буде расправљано нешто касније, али свакако до 14. септембра када се завршава овогодишње 64. заседање тог тела УН.

Србија је 28. јула поднела Генералној скупштини предлог резолуције којом се том телу УН предлаже закључак у вези са саветодавним мишљењем Међународног суда правде од 22. јула.

„Нисмо добили ниједан други нацрт резолуције на ту тему”, рекао је Нколо.

У предлогу Србије се наводи да једнострана сецесија није прихватљив начин за решавање територијалних питања и позива се да се путем дијалога дође до узајамно прихватљивог решења за сва отворена питања.

Србија је предлог резолуције поднела након што је Међународни суд правде у Хагу утврдио да једнострана декларација о независности Косова није и супротности са међународним правом, Резолуцијом 1244 ни међународним правним поредком на Косову.

Генерална скупштина УН један је од пет главних органа светске организације и једини у којем су све земље чланице једнако заступљене, по систему једна земља један глас.

Генерална скупштина УН најчешће усваја резолуције натполовичном већином гласова, али је за усвајање резолуција о „важним питањима” потребна двотрећинска већина.

Одлуку о томе да ли је неко питање важно доноси такође Генерална скупштина УН простом већином. Важним питањима сматрају се она која се односе на одржавање мира и безбедности, пријем нових чланица у УН, суспендовање чланства или неких права или избацивање из чланства.

Резолуције које усвоји Генерална скупштина УН нису обавезујуће за земље чланице, али имају велику политичку тежину.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]