Početna strana > Hronika > Popularnost Baraka Obame u SAD na najnižem nivou od izbora
Hronika

Popularnost Baraka Obame u SAD na najnižem nivou od izbora

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 06. avgust 2009.

Popularnost američkog predsednika Baraka Obame pala je na 50 odsto, što je najniža stopa podrške od njegovog stupanja na dužnost u januaru, pokažuje najnovije istraživanje javnog mnjenja u SAD.

Prema rezultatima istraživanja instituta Kvinipijak, koje je danas objavljeno, 50 odsto Amerikanaca odobrava akcije predsednika, dok ih 42 odsto ne odobrava. To ukazuje da raste nezadovoljstvo zbog načina na koji se Obamina administracija suočava sa ekonomskom krizom i zbog reforme zdravstvenog sistema, o kojoj se vodi žestoka debata u Kongresu.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju značajan pad podrške u odnosu na prethodno istraživanje instituta Kvinipijak 2. jula, kada je Obamu podržavalo 57 odsto građana, a protiv njega bilo 33 odsto.

Oko 49 odsto Amerikanaca ne odobrava ekonomsku politiku Obamine administracije, dok je 45 odsto odobrava. Više od polovine Amerikanaca, 52 odsto, nije zadovoljno planom za reformu zdravstva, a odobrava ga 39 odsto.

Spoljnu politiku Obamine administracije odobrava 52 odsto građana a 38 odsto je ne odobrava.

Istraživanje je sprovedeno od 27. jula do 3. avgusta i njime je obuhvaćeno 2.409 Amerikanaca upisanih u biračke spiskove.

(Beta)