Početna strana > Hronika > Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvali su EU da „sledi primer SAD i uvede sankcije Miloradu Dodiku, ako on radikalno ne pomeni svoj politički kurs“
Hronika

Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvali su EU da „sledi primer SAD i uvede sankcije Miloradu Dodiku, ako on radikalno ne pomeni svoj politički kurs“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. januar 2022.

Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku uniju da sledi primer SAD i uvede sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ako on radikalno ne pomeni svoj politički kurs.

U zajedničkom saopštenu evroparlamentarci su osudili Dodikove „opasne aktivnosti na podelama“, navodeći da one predstavljaju „namerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Poslanci Evropske narodne partije, Socijalisti i Demokrate, Liberali i Zeleni pozvali su na preispitivanje i trenutni prekid projekata i pomoći koje finansira EU „za i unutar Republike Srpske“, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje IPA III.

Cilj toga je, kako su istakli, da se zamrzne direktno i indirektno finansiranje koje bi koristile vlasti ovog entiteta.

Ocenili su da "nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji".

U saopštenju su još pozvali EU da obezbedi da u oktobru u BiH budu održani slobodni i pošteni izbori, a pružena je "puna i snažna" podrška Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH, kao nadležnom telu za nadgledanje provođenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Evroparlamentarci su istakli da odlučno brane OHR "od javnih napada na njegov autoritet od Milorada Dodika, Srbije, Rusije i drugih aktera".

"Krajnje je vreme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju EU", naglašeno je u saopštenju.

(Beta, N1)