Хроника

Посланици четири највеће групе у Европском парламенту позвали су ЕУ да „следи пример САД и уведе санкције Милораду Додику, ако он радикално не помени свој политички курс“

Штампа
уторак, 25. јануар 2022.

Посланици четири највеће групе у Европском парламенту позвали су Европску унију да следи пример САД и уведе санкције српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, ако он радикално не помени свој политички курс.

У заједничком саопштену европарламентарци су осудили Додикове „опасне активности на поделама“, наводећи да оне представљају „намерни покушај подривања и суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине, уставног поретка и других одредби Дејтонског мировног споразума“.

Посланци Европске народне партије, Социјалисти и Демократе, Либерали и Зелени позвали су на преиспитивање и тренутни прекид пројеката и помоћи које финансира ЕУ „за и унутар Републике Српске“, укључујући макрофинансијску помоћ и финансирање ИПА ИИИ.

Циљ тога је, како су истакли, да се замрзне директно и индиректно финансирање које би користиле власти овог ентитета.

Оценили су да "награђивање сецесионистичке политике шаље разорно погрешан сигнал босанскохерцеговачким политичарима, грађанима и цијелој регији".

У саопштењу су још позвали ЕУ да обезбеди да у октобру у БиХ буду одржани слободни и поштени избори, а пружена је "пуна и снажна" подршка Канцеларији високог представника (ОХР) у БиХ, као надлежном телу за надгледање провођења цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума.

Европарламентарци су истакли да одлучно бране ОХР "од јавних напада на његов ауторитет од Милорада Додика, Србије, Русије и других актера".

"Крајње је време за чвршћи, јаснији и кредибилнији приступ, заснован на демократији, владавини права, као и 14 кључних приоритета које земља треба да испуни како би добила препоруку за отварање преговора о приступању ЕУ", наглашено је у саопштењу.

(Бета, Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]