Хроника

Посланик Европског парламента Жером Ривијер: Потребно укинути санкције Русији

Штампа
субота, 21. новембар 2020.

Посланик Европског парламента Жером Ривијер сматра да је неопходно укинути санкције које је ЕУ увела Русији због ситуације у Украјини.

"Питање конфликта у Украјини може решити само путем преговора у оквиру нормандијског формата"

Укидање санкција омогућиће да се успостави поверење између држава „нормандијске четворке“.

Ривијер сматра да се питање конфликта у Украјини може решити само путем преговора у оквиру „нормандијског формата“ који, уз Русију и Украјину, чине и Немачка и Француска.

То произлази из допуне иницијативе ЕП о усвајању резолуције у шта је РТ имао увид, мада се не прецизира о каквој је тачно резолуцији реч.

„Допуна: Европски парламент наглашава да укидање санкција против Русије може допринети јачању поверења између земаља и ефикаснијој примени споразума“, предлаже тај посланик.

Подсетимо, ЕУ је због кризе у Украјини увела Русији санкције 2014. године и од тада их стално продужава уз образложење да Мински споразуми још нису у потпуности реализовани.

Мински споразуми су потписани 2015. године у циљу решавања ситуације на истоку Украјине, а Москва истиче да до сад ниједна од одредби није у потпуности реализована.

Украјинске власти су у априлу 2014. године почеле војну операцију против самопроглашених република Донбаса које су прогласиле независност после државног преврата у Украјини.

Према последњим подацима Уједињених нација, у том сукобу је страдало око 13.000 људи. Решавање ситуације у Донбасу разматра се, поред осталог, на састанцима контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила већ три документа са препорукама за смиривање сукоба.

(Спутњик) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]