Početna strana > Hronika > Postignuta saglasnost o primeni trgovinskog sporazuma sa EU
Hronika

Postignuta saglasnost o primeni trgovinskog sporazuma sa EU

PDF Štampa El. pošta
sreda, 03. decembar 2008.

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković saglasili su se u sredu uveče sa inicijativom potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića o jednostranoj primeni privremenog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara 2009.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je novinarima rekao da je taj dogovor, na njegovu inicijativu, postignut na sastanku s predsednikom i premijerom Srbije. "Mi ćemo od EU tražiti makrofinansijsku podršku za sprovođenje reformi u narednoj godini", dodao je Dinkić. Kako je ocenio, "bilo bi neprimereno da Srbija ne počne primenu trgovinskog sporazuma sa EU koji je sama tražila".

On je kazao da će u budžetu za narednu godinu prioritet biti izgradnja Koridora 10, realizacija projekta sa italijanskim Fijatom i aktivne mere zapošljavanja.

Dinkić je ocenio i da bi budžet mogao da bude usvojen u četvrtak ili najkasnije u petak i da to zavisi od ministarstva finansija i vremena koje je potrebno da se uklope svi tehnički detalji.

Kako je rekao, do sada je problem bila struktura budžeta jer nije predviđala primenu trgovinskog sporazuma sa EU.Dinkić je izjavio u sredu da predlog budžeta za 2009. godinu odstupa od dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer ne predviđa primenu prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara.

"To je apsolutno nedopustivo, jer ako ovu vladu čini koalicija 'Za evropsku Srbiju', a ne želi da primenjuje ugovor sa EU kojem smo težili i na izborima i sada, to je takav apsurd koji je nepremostiv", kazao je Dinkić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Saveza smostalnih sindikata Srbije.

Premijer Cvetković ranije je izjavio je da još nije izvesno da će vlada u četvrtak razmatrati predlog budžeta za 2009. godinu zato što odbori vlade još nisu usaglasili budžetske stavke jer je stiglo dosta primedbi na predlog tog dokumenta, što dokazuje da je budžet restriktivan.

(Beta)