Хроника

Постигнута сагласност о примени трговинског споразума са ЕУ

Штампа
среда, 03. децембар 2008.

Председник и премијер Србије Борис Тадић и Мирко Цветковић сагласили су се у среду увече са иницијативом потпредседника Владе Млађана Динкића о једностраној примени привременог трговинског споразума са ЕУ од 1. јануара 2009.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је новинарима рекао да је тај договор, на његову иницијативу, постигнут на састанку с председником и премијером Србије. "Ми ћемо од ЕУ тражити макрофинансијску подршку за спровођење реформи у наредној години", додао је Динкић. Како је оценио, "било би непримерено да Србија не почне примену трговинског споразума са ЕУ који је сама тражила".

Он је казао да ће у буџету за наредну годину приоритет бити изградња Коридора 10, реализација пројекта са италијанским Фијатом и активне мере запошљавања.

Динкић је оценио и да би буџет могао да буде усвојен у четвртак или најкасније у петак и да то зависи од министарства финансија и времена које је потребно да се уклопе сви технички детаљи.

Како је рекао, до сада је проблем била структура буџета јер није предвиђала примену трговинског споразума са ЕУ.Динкић је изјавио у среду да предлог буџета за 2009. годину одступа од договора с Међународним монетарним фондом (ММФ), јер не предвиђа примену прелазног трговинског споразума са ЕУ од 1. јануара.

"То је апсолутно недопустиво, јер ако ову владу чини коалиција 'За европску Србију', а не жели да примењује уговор са ЕУ којем смо тежили и на изборима и сада, то је такав апсурд који је непремостив", казао је Динкић новинарима након састанка с представницима Савеза смосталних синдиката Србије.

Премијер Цветковић раније је изјавио је да још није извесно да ће влада у четвртак разматрати предлог буџета за 2009. годину зато што одбори владе још нису усагласили буџетске ставке јер је стигло доста примедби на предлог тог документа, што доказује да је буџет рестриктиван.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]