Početna strana > Hronika > Potpisan sporazum o gasovodu "Nabuko"
Hronika

Potpisan sporazum o gasovodu "Nabuko"

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2009.

Sporazum o izgradnji gasovoda "Nabuko" potpisan danas u Ankari. "Nabuko" je projekat čija je osnovna ideja smanjenje zavisnosti tržišta Evropske unije od ruskog gasa.

U Ankari je potpisan sporazum o izgradnji gasovoda "Nabuko", kojim bi prirodni gas iz regiona Kaspijskog mora stizao u Evropu kako bi bila smanjena zavisnost Evropske unije od ruskog gasa.

Sporazum su potpisale tranzitne zemlje preko kojih bi, na putu do krajnjeg odredišta, skladišta u Baumgartenu, u Austriji, gasovod trebalo da prođe - Turska, Bugarska, Rumunija i Mađarska, kao i Austrija, odakle će gas biti dalje distribuiran korisnicima.

Premijeri Turske, Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske potpisali su sporazum kojim dozvoljavaju da gasovod "Nabuko", koji će graditi privatni konzoricijum, ide preko njihovih teritorija.

Irak, Egipat i Sirija objavili su da su spremni da obezbede gas za taj gasovod koji ipak neće u potpunosti otkloniti zavisnost Evrope od ruskih isporuka.

Interesovanje za projekat naglo je poraslo posle obustave isporuka ruskog gasa preko ukrajinske teritorije, u januaru ove godine, zbog rusko-ukrajinskog spora oko cene gasa. Spor, zbog koga je jedan deo Evrope danima ostao bez gasa, najbolje je pokazao koliko je velika zavisnost EU od gasa iz Rusije, koja podmiruje čak četvrtinu potreba Unije za tim energentom.

Plan je da gasovod "upumpava" u Evropu 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje, čime bi se podmirilo oko pet odsto potreba za tim energentom.

Analitičari, međutim, navode da je još uvek neizvesno da li će biti dovoljno gasa da se cevovod napuni, budući da je, po njihovoj oceni, Azerbejdžan jedina zemlja koja će sigurno od samog početka biti u stanju da gas kroz "Nabuko" šalje u Evropu.

Mogući snabdevači "Nabuka", čija će izgradnja koštati 7,9 milijardi evra i treba da bude okončana 2014. godine, su Irak, Egipat, Iran, Azerbejdžan i Turkmenistan. Ukoliko gasa ne bude dovoljno, računa se i na Rusiju.

Kapacitet "Nabuka" će iznositi 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje, ali će gasovod u prvoj etapi početi da radi sa 8-10 milijardi kubika.

Učesnici projekta "Nabuko" su mađarska kompanija MOL, nemačka RNjE, austrijska OMV, rumunska "Transgaz", turska "Botas" i bugarska "Bulgargaz", s udelima od po 16,67 odsto.

Konkurentski projekat Rusije, koja drugim gasovodom za Evropu želi da zaobiđe Ukrajinu, je "Južni tok", koji će delom proći i preko Srbije.

Izvršni direktor OMV-a Volfgang Rutenstorfer je, u intervjuu ruskom dnevniku "Komersant", ocenio da će Rusija, bez obzira na izgradnju "Nabuka", zadržati svoj udeo na evropskom tržištu gasa, ocenivši da su gasovodi "Južni tok" i "Severni tok" važni elementi infrastrukture za dopremanje gasa u EU.

"Mislim da je rizik da Rusija izgubi svoju poziciju u Evropi zbog tog projekta ravan nuli, jer će ti projekti imati različite izvore gasa i različite potrošače", objasnio je Rutenstorfer .

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner