Хроника

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић: Утврдити ко је незаконито истицао државну заставу на Цетињу

Штампа
уторак, 09. август 2022.

Адвокат Далибор Каварић поднио је захтјев Управи за инспекцијске послове да обави инспекцијски надзор на Цетињу и покрене поступак због, како наводи незаконитог истицања, употребе и уклањања државне заставе.

"Дана 7. и 8. авуста за сада непозната лица извршила су незаконито постављање заставе Црне Горе на мјесто и начин противно Закону о државним симболима и Дану државности Црне Горе и противно правилнику о ближем начину истицања, употребе, као и саставу материјала Заставе Црне Горе, на начин што су на ковану ограду Цетињског манастира, на ковану ограду Влашке као и на звонику Бајичке цркве, као културних добара и вјерских објеката, импровизованим везивним средством причврстили више застава Црне Горе и на тај начин исту употријебили у прилици, на мјесту и на начин противан напријед наведеним императивним прописима и на тај начин умањили, деградирали и злоупотријебили државну заставу као најважнији државни симбол и репрезент Црне Горе", казао је правни заступник Митрополије црногорско приморске, адвокат Каварић.

Позвавши се на Закон о државним симболима и Дану државности Црне Горе, Каварић је предложио Управи за инспекцијске послове да изврши инспекцијски надзор на Цетињском манастиру, Влашкој цркви, Бајичкој цркви, те по потреби и на другим вјерским објектима у Пријестоници.

"И уз помоћ Управе полиције идентификује лица која су починила описане противправне казнене радње и покрене одговарајући прекршајни поступак против лица која су извршила незаконито постављање Заставе Црне Горе на мјесно и начин противан члану 15, 16 и 17 Закона о државним симболима и дану државности Црне Горе и члану 1, 2, 3 и 7 Правилник о ближем начину истицања, употребе као и саставу материјалу Заставе Црне Горе те да наложи осумњиченима да о свом трошку уклоне напријед наведене и незаконито постављене државне заставе", наводи се у захтјеву Каварића.

(Вијести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]