Početna strana > Hronika > Predsednik Islamske verske zajednice u Austriji: U svakoj austrijskoj pokrajini mora da postoji jedna velika džamija
Hronika

Predsednik Islamske verske zajednice u Austriji: U svakoj austrijskoj pokrajini mora da postoji jedna velika džamija

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 18. novembar 2019.

 Predsednik Islamske verske zajednice u Austriji (IGGOe) Imit Vural želi da u svakoj austrijskoj pokrajini postoji jedna velika džamija.

"IGGOe bi trebalo najmanje u svakoj pokrajini da ima džamiju sa sedištem verske zajednice", poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Istakao je da druge verske zajednice u pokrajinama imaju sopstvene crkve ili sinagoge, te da zbog toga nema razloga da pokrajine nemaju i džamije.

Umesto dve male džamije u neposrednoj blizini, Vural smatra da bi trebalo izgraditi zajedničkim snagama veliku džamiju.

Za razliku od ranijeg predsednika IGGOe Anesa Ssakfea, koji je 2010. godine izazvao veliku buru u javnosti, Vural kaže da minareti na tim džamijama ne bi bili obavezni.

"Moguće je džamije moderno i za javnost prihvatljivo projektovati", kaže predsednik IGGO, koja obeležava 40 godina postojanja.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osudio je zahtev IGGOe i ocenio da se radi o "pritajenoj islamizaciji" Austrije.

"Tom trendu se moramo odlučno suprostaviti. Islam nije deo naše istorije, naše kulture i to nikada neće biti", podvukao je Hofer.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner