Početna strana > Hronika > Preminuo poznati prirodnjak i tv voditelj Dejvid Belami; „Postao sam nepoželjan, jer nisam verovao u globalno zagrevanje“
Hronika

Preminuo poznati prirodnjak i tv voditelj Dejvid Belami; „Postao sam nepoželjan, jer nisam verovao u globalno zagrevanje“

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. decembar 2019.

Poznati prirodnjak i televizijski voditelj Dejvid Belami preminuo je u 86. godini, saopštila je njegova fondacije.

„Nažalost, moram da vas obavestim da je Dejvid jutros preminuo. Radili smo zajedno na nekoliko projekata i mesta od pokretanja Fondacije konzervacije 1982. godine. Bio je čovek veći od života, koji mi je postao poseban prijatelj i učitelj. Inspirisao je čitave generacije svojim različitim interesovanjima i entuzijazmom koji nije imao granice. Fondacija mu je mnogo značila i ovaj dan je posebno tužan za sve nas“, rekao je Dejvid Šriv, jedan od saosnivača fondacije.

Belami je bio meta brojnih komentara naročito nakon što je negirao globalno zagrevanje. Kao dečaka, veoma su ga inspirisale knjige koje je pisao ser Artur Ransom i zbog toga se zainteresovao za prirodu.

Radio je prethodno u fabrici kao vodoinstalater, a zbog njegovog prepoznatljivog glasa i pojave, vrlo brzo je bio prihvaćen i poznat kao voditelj.

Godine 1979. dobio je nagradu BAFTA Ričard Dimblebi. Njegova žena, sa kojom ima petoro dece, preminula je prošle godine.

Bi-Bi-Si ukinuo njegove emisije jer ne veruje u terorije o globalnom zagrevanju

Dejvid Belami ostaće upamćen kao engleski botaničar i autor i voditelj emisija o botanici, ekologiji i pitanjima životne sredine na BBC-u, a malo ko zna da je 50. rođendan proveo u zatvoru u Tasmaniji kao i zbog čega je zapravo došlo do ukidanja njegovih emisija početkom 2000-tih godina.

Belami je bio vodeće ime u Velikoj Britaniji, napisao je na desetine knjiga i pojavljivao se u stotinama TV programa o životnoj sredini, posebno osamdesetih i devedestih godina prošlog veka.

Na vrhuncu svoje karijere, u poslednje dve decenije 20. veka, Dejvid je stizao svuda - virio je između palminih grana, krčio put kroz džungle i izgovarao divne monologe praćene gestikuliranjem nemirnih ruku.

- Nikada nisam koristio scenario. Nisam imao ekipu koja je šest meseci sedela na drveću da bi napravila snimak. Samo sam pričao bez prestanka. Bilo je divno - ispričao je čuveni televizijski botaničar novinarima.

Početkom osamdesetih godina u Tasmaniji je dospeo i u zatvor, pošto je blokirao reku Frenklin u znak protesta protiv planirane izgradnje brane i iza rešetaka je dočekao svoj 50. rođendan.

Javno je 1996. govorio i protiv farmi vetrenjača "jer ne funkcionišu", a kako je posle govorio, smatrao je da je to bio "početak njegovog kraja".

Potom je svojim stavovima o klimatskim promenama kontrirao mišljenju većine naučnika, a 2004. godine je teorije o tome da čovek utiče na globalno zagrevanje nedvosmisleno odbacio kao - "besmislicu"!

- Od tog trenutka nisam bio poželjan na BBC-u. Zamrzli su me jer nisam verovao u globalno zagrevanje. Moja karijera je presušila. Izbacili su me iz grupa za očuvanje prirodne sredine i pljuvali po Londonu. A najgore od svega je što sam dobio pismo u kome je stajalo: "Dejvid Belami je pedofil jer ne veruje u globalno zagrevanje i ubija našu decu" - otvorio je Belami dušu u intervjuu za "Dejli mejl" pre nepunih sedam godina.

Konačan udarac bio je kada je smenjen i sa mesta predsednika Kraljevskog društva za divlje životinje.

- Radio sam sa njima 52 godine, a kada su me smenili nisu imali obraza da mi to kažu u lice, nego sam za to saznao preko novina. I dalje tvrdim da je cela ta priča oko zagrevanja koještarija. I nisam usamljen u tome. Ali, ne žalim ni za čim. Kad sam bio na BBC-u mogao sam da kažem sve što sam hteo. Danas to više ne možete. Svet je otišao dođavola - govorio je Belami.

Nakon što više nije vodio TV emisije, ljudi su ga i dalje prepoznavali.

"Ne mogu da uđem u voz ili avion, a da mi neko ne priđe i ne kaže: "Dejvid Belami! Nismo Vas videli dugo na TV-u - mislili smo da ste mrtvi!” - pričao je najpoznatiji botaničar na svetu.

Upitan da li je ikada zažalio što je njegova osobina da sve kaže bez dlake na jeziku uticala na njegov imidž i popularnost, rekao je:

- Apsolutno ne! Koga je briga što su me maknuli sa strane? I dalje mogu da pričam sa svojim cvećem koje divno napreduje i kaže mi: "Hvala ti, Dejvide!"

(Agencije)

Videti još: Američki časopis "Tajm" proglasio švedsku aktivistkinju Gretu Tunberg za "ličnost godine"