Хроника

Приштински медији: Девет званичника ЦИК-а на Инфективној клиници у Приштини након отварања пакета са гласовима из Србије; ЦИК: Сумњиве коверте из Србије остају док се спроведе истрага, 15500 коверата из дијаспоре нису спорне

Штампа
недеља, 13. октобар 2019.

Процес пребројавања гласова који су још прошлог петка пристигли из централне Србије, почео је јутрос око 9 часова у просторијама Министарства инфраструктуре у Приштини, али је убрзо око 11 обустављен због „мириса“ из коверата, који је наводно изазвао алергијске реакције на кожи лица и руку особа које броје гласове, главна је вест медија у Приштини током читавог дана. Позивајући се на изјаве чланова ЦИК-а, као и лекаре са Инфективне клинике и КБЦ у Приштини, како ови медији пишу, алергијске реакције добило је 26 људи, од чега је 9 од данас, нешто пре поднева, хоспитализовано. ЦИК поново заседа вечерас. Званичног тумачења овог догађаја још увек нема, а полиција и тужилаштво наводе да су истраге у току. То, међутим, није препрека за више медијских извештаја, који наводе да се ради о „тровању“, директно повезујући „тровање“ са ковертама.

21:20 – „Сумњиве коверте из Србије“ остају док се спроведе истрага, 15500 коверата из дијаспоре сутра да се допреме у ЦИК (Косово поље) – оне нису спорне

Након вечерашњег ванредног састанка ЦИК-а који је завршен нешто пре 21 час, председница ЦИК-а Ваљдете Дака потврдила да ће „сумњиве коверте“ остати у просторијама Министарства за инфраструктуру, а да ће око 15 хиљада осталих гласова пристиглих „из дијаспоре“, сутра бити послати у ЦИК (У Косову Пољу), уз полицијску пратњу.

„Они нису предмет истраге“, казала је наводећи да се ради о 15500 коверти.

Са друге стране, гласови из Србије, за које косовски медији читав дан наводе да наводно садрже „отров“, односно да су у питању „смрдљиве таблете“, остаће у просторијама овог министарства, где су иначе допремљени још прошлог петка, како се не би, по Дакиним речима, ометала полицијска истрага, док се не „утврди јесу ли опасне или не“.

„Ове коверте за које се потенцијално сумња да садрже неку супстанцу или било шта друго, остац́е на том месту ради испитивања полиције и форензичара. Још није познато да ли се започело са њиховом евалуацијом, не може се радити док се не спроведе истрага, јер су оне оцењене као опасне и наставиц́е се у складу са процедурама“, рекла је она, јавља Инсајдери.

20:03 – Како извештавају медији у Приштини вечерас?

Упркос недостатку званичних информација о томе шта се заиста догодило у вези са случајем алергијских реакција, пре свега полицијске истраге, током дана било је више медијских извештаја са сензационалистичким и контраверзним написима, односно информацијама.

Ево како извештава вечерас нешто после 19:30 часова Газета Еxпресс (Текст је изворно преведен са албанског)

„Догађај у ЦИК-у подсетио на тровање које је Србија починила током 90-их“ 

„У пролец́е 1990. хиљаде албанских ученика протерано је из школе тровањем у школама. Преко 7.000 Албанаца, углавном младих људи, било је отровано отровним гасовима. Симптоми су показали да су студенти отровани неком врстом токсичног отрова, који је имао снажан утицај на организам узрокујуц́и трзање мишиц́а, мучнину, алопецију, поремец́ај осец́ања и многе друге последице. Неки од њих су, како се извештава, касније умрли услед велике дозе отрова који су удахнули.

Овог догађаја данас су се присетили и стручњаци за безбедност, са извештавањем званичника да су у бирачком центру на Косову 6. октобра, гласачке коверте из Србије изазвале неке алергије.

Данас је 26 службеника Централне изборне комисије отровано током пребројавања гласова дијаспоре из Србије. Од 26 људи, девет их је хоспитализовано, од којих су две труднице. Универзитетски клинички центар Косова објавио је да пацијенти имају свраб и поврац́ају. Процес бројања гласачких листиц́а обустављен је око 11 сати након што је речено да коверте које долазе из Србије миришу. То је изјавио Бесник Бузала (Бесник Бузхала) из одељења за услуге гласача.

‘Отровано је отприлике 26 службеника који имају алергију на рукама и лицу. Јутрос смо имали те коверте и дошло је до алергијске реакције службеника. Постоји 5 кутија од око 80 литара које су стигле из Србије’, изјавио је Бузала.

С тим у вези, стручњак за безбедност Фадиљ Кајтази, објавио је на Фејсбуку статус о отровима које Србија користи у тим случајевима.

‘Србија поседује знање и материјалне капацитете за производњу хемијског оружја и биолошких агенаса’, написао је Кајтази на Фејсбуку. Кајтази је упоредио данашње тровање са предратним тровањем које је Србија урадила на Косову.

‘Једно од хемијских оруђа које је СДБ користила 1980-их је ‘смрдљива таблета’ која је лансирана на Франкфуртском сајму књига да би саботирала овај културни догађај због простора који је овај сајам понудио издавачима хрватске политичке имиграције’, написао је.

Специјално тужилаштво покренуло је истрагу о инциденту, а одговориле су странке Листа Српска и Покрет Самоопредељење.

И док последња жели да истражи случај и коверте које су стигле из Србије, Српска листа криви Албанце да је случај режиран“.

Овај приштински портал објавио је и фотографију (принтсцреен) сцене онога што је и деведесетих извештено као „тровање“.

19:40 – Како извештавају медији у Приштини вечерас?

Ево како је вечерас КТВ, нешто после 19 часова, известила о данашњој ситуацији (ИзворКоха/КТВ; текст је изворно преведен са албанског):

„Неколико сати након што су започели са радом, званичници ЦИК-а Косова били су приморани да исти суспендују. То се догодило услед мириса након отварања коверти са гласачким листиц́има који су стигли из Србије, а чија је верификација започела јутрос. Поред притужби на мирис, званичници су се жалили и на свраб руку и лица. Њих деветоро затражило је помоц́ у Универзитетском клиничком центру. Истражна полиција и форензичке јединице боравиле су на месту догађаја дуже од три сата, како би испитале то подручје. У близини места где се налазе гласови из Србије и дијаспоре, било је и званичника Централне изборне комисије, који нису дали много информација. Шеф секретаријата ЦИК-а Енис Хаљими рекао је да ц́е се побринути да овај случај не утиче на успех избора. Косовска полиција и Специјално тужилаштво такође нису дали детаље. Потоњи су ван камера рекли да се баве случајем, те да ц́е сутра изац́и са саопштењем за јавност. А осим гласова из Србије, у згради Министарства за инфраструктуру, где се су се бројали гласови, били су и они из дијаспоре.

Службеници Изборне комисије лече се на Клиници за инфективне болести Клиничко-болничког центра. Према директору болнице Насеру Рамаданију, њихова ситуација је стабилна. Током дана, 9 од 26 званичника ЦИК-а имало је алергијску реакцију током верификације коверти које су стигле из Србије. Рамадани је даље рекао да се предузимају све неопходне мере и да ц́е они убрзо схватити како је ова ситуација настала. Део родбине, који нису желели да разговарају пред камером, рекли су да им није дозвољено да уђу, вец́ су с члановима породице само разговарали телефоном, закључивши да немају даље информације. Полицијски званичници нису ни дозволили медијима да приступе Клиници за заразне болести КБЦ. Случај истражује Специјално тужилаштво Косова“.

19:15 – Састанак ЦИК-а вечерас

Како јављају косовски медији, у 19 сати планиран је почетак састанка ЦИК-а, у вези са данашњом ситуацијом наводног „тровања“, како се у медијима у Приштини могло читати током дана, односно „алергијских реакција“ службеника ове комисије, пошто су, према овим извештајима, дошли у додир са гласовима послатим из централне Србије приликом пребројавања. Према ранијим наводима медија у Приштини, девет службеника је смештено у Клинички центар у овом граду.

18:13 – Веселиновић дао изјаву полицији, одузет му телефон

Члан ЦИК-а испред Српске листе, Стеван Веселиновић, који је по сопственом признању данас, са још неколико посматрача српске националности био присутан у просторији у којој су се бројали гласови из Србије, а који је убрзо избачен из те канцеларије, дао је данас изјаву полицији у својству сведока, изјавио је његов адвокат Негован Шарановић.

Иако Шарановић наводи да је Веселиновић „хтео да да изјаву“, он исто тако чин давања изјаве карактерише као „привођење“ и то привођење „у једном од кафића“.

„Разлог привођења, односно задржавања је тај што је господин Веселиновић хтео да да изјаву у својству сведока и из тог разлога је био привреден у један од кафића у центру Приштине. Том приликом Веселиновићу је одузет приватни телефон уз издавање потврде о привременом одузимању предмета”, рекао је Шарановић у телефонској изјави за РТК2.

Он је за РТК2 такође навео да је његовом браниоцу, Веселиновићу, „одузет приватни телефон јер је снимао место где су биле смештене кутије са гласовима из Србије и дијаспоре“.

Веселиновић је раније данас изјавио да он, као ни други посматрачи ЦИК-а српске националности који су данас учестовали у пребројавању гласова из Србије, нису искусили здравствене проблеме које су наводно пријавиле њихове колеге Албанци.

17:57 – ААК: „Плазма ће се вратити на Косово“

Мноштву контроверзи и сензационалистичких новинских натписа о данашњим дешавањима у Приштини, придружио се и званичник ААК, Бурим Рамадани. Он је догађаје у просторији за пребројавање гласова из Србије повезао са повратком Плазме на Косово. Косовску јавност упозорава да то не дозволи.

„Плазма ће вратити на Косово. Очекујте да се ово догоди и након сумњивих коверти са отровом из Србије. Зато што укидање такси и увођење реципроцитета, значи Плазма на Косову. Ко хоће Плазму, наћи ће Плазму. Људи, додајте реципроцитет такси. Не тражите замену оном што је незамењиво“, написао је функционер ААК Бурим Рамадани на свом Фејсбук профилу.

17:06 – Индексонлине: „Ексклузивно: ово су две особе које су донеле отровне коверте из Србије!“

„Више од 20 службеника Централне изборне комисије су отровани данас због прокријумчарених коверата из Србије чији је транспорт био нерегуларан“, наводи Индексонлине у најновијем ексклузивном тексту о данашњим дешавањима у Приштини. Претходно су пренели и мишљење „стручњака за безбедност“ који је објаснио да је Србија користила већ опробане „смрдљиве таблете“ да „отрује службенике ЦИК-а“.

Овај медиј наводи да је  на Косово стигло око 5.000 гласова, од којих је ЦИК одобрио 3.782 које је српска Канцеларија за везу, на челу са официром за везу, Дејаном Павићевићем, који је истовремено и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, превезла из Косовске Митровице у Приштину. Уз Павићевића, као одговорне за транспорт наводно отрованих коверата са гласовима из Србије, означен је и његов заменик, Предраг Николић.

Једна од брига, како даље наводи Индексонлине је и то што су ти гласови, пре превожења до Приштине, једну ноћ, остали у Митровици.

Да су гласови из Србије превезени уз логистичку подршку Канцеларије за везу, саопштили су раније данас и из Самоопредељења.

Ранијих година за транспорт гласова гласача који су се пријавили за гласање путем поште, организовао је ОЕБС, док је гласове прикупљао Комесаријат за избеглице Републике Србије. Ове године, како је ОЕБС сам саопштио, нису учествовали у транспорту гласова из Србије.

О данашњем инциденту медији углавном извештавају на сензационалистички начин, док званичних објашњења од надлежних још увек нема.

Процес пребројавања гласова који су пристигли из Србије почео је јутрос, али је убрзо обустављен због „мириса“ из коверата, који је наводно изазвао алергијске реакције на кожи лица и руку особа које броје гласове, јавља приштински Каллxо.

16:51 – Самоопредељење (ЛВВ) тражи одбацивање гласова из Србије

ЛВВ огласио се поводом случаја, како наводе „тровања запослених у служби за гласање путем поште“, траже двостепену истрагу догађаја.

„Државни органи треба да испитају узрок тровања као и то што пакети пристижу из Србије на организовани начин. Ови пакети нису послати путем поште, како је предвиђено Законом о изборима, већ их је на илегалан начин унела српска Канцеларија за везу. Овакви, нелегално допремљени гласови, морају бити одбијени“, наводе из ове странке.

У исто време ЛВВ тражи да се настави процес пребројавања других гласова који су из дијаспоре пристигли на Косово путем поште.

Ниједан орган власти на Косову, од полиције, преко тужилаштва, до самог ЦИК-а није дао званично објашњење тога шта се данас догодило приликом пребројавања гласова из Србије, док су из приштинског КБЦ-а саопштили да су примили пацијенте са благим сврабом и без знакова инфекције.

Ипак, већина медија и политичких актера у Приштини о овом догађају говори као о „тровању“.

Исто тако, без потврде званичних органа и пре прелиминарне истраге, из Српске листе и Канцеларије за Косово и Метохију дају своју верзију догађаја – у току је покушај крађе гласова Српске листе и њихово приписивање другим српским политичким опцијама, тврде.

16:18 – Тужилац: Чекамо форензички извештај

Тужилац задужен за истрагу о томе шта се догодило у просторијама Министарства инфраструктуре где су бројани гласови пристигли из Србије, рекао је за Инсајдери да је форензички тим испитао место и да сада чека на њихов извештај.

„Сваки материјал за који се сумња да може да садржи неку супстанцу се сада форензички испитује. Док први резултати форензичке анализе не буду доступни  не можемо знати шта су следећи кораци“, рекао је тужилац, Кујтим Мануши (Кујтим Манусхи) Инсајдерију, преноси Зери.

Истовремено, директор косовског Института за јавно здравље, Насер Рамадани, наводи да ће здравствени статус пацијената бити познат тек након 24 до 48 сати.

За сада, додаје, њихово стање је стабилно и спроводе се све неопходне анализе, преноси Зери.

16:08 – Секретаријат ЦИК-а: Покушавамо да сазнамо шта се догодило

Извршни директор Секретаријата ЦИК-а, Енис Хаљими (Енис Халими), рекао је да су из ове институције били у процесу проверавања гласова ван Косова када је пријављено да се шири мирис из неких коверата.

„Чекамо на полицију да истражи ситуацију. И даље није јасно шта се догодило. ЦИК ће одлучити шта даље са овим материјалом. Ми смо овде да осигурамо да не дође до нарушавања изборног процеса. Процес има неколико појединости када су и у питању гласови из Србије. Овде се налазе сви гласачки листићи који долазе ван Косова и водићемо рачуна да не доведемо у питање изборни процес,“ рекао је Хаљими, преноси КТВ.

Он наглашава да ЦИК ради заједно са надлежнима да открије шта се тачно догодило.

15:34 – „Стручњаци за безбедност“ о узроку „тровања“ и пре званичне истраге

Док надлежни косовски органи и даље не излазе са информацијама о томе како је дошло до тога да више службеника ЦИК-а који су вршили бројање гласова из централне Србије искусе алергијске реакције јер је, како понављају, истрага у току, а лице места изоловано, косовски Индексонлине преноси статус „стручњака за безбедност Фадиља Кајтазија“ (Фадил Кајтази) који има наводне ексклузивне информације.

„Србија поседује знање и има материјалне капацитете да произведе хемијско оружје и биолошке реагенсе“, наводи овај стручњак додајући да је ово још једна од „субверзивних активности које српски државни апарат спроводи на Косову“.

Кајтази је мишљења да је наводни отров употребљен данас развијен у институту у Земуну и да се назива „смрдљива таблета“. Ово средство је, према речима овог стручњака коришчено и раније.

Иначе Косовска полиција је раније изјавила да је место у ком је дошло до бројања гласова изоловано, а Индексонлине не наводи да ли је Кајтази имао приступ том месту и на основу индивидуалне истраге дошао до изнесених закључака.

15:14 – ПКС: Одбацујемо изјаве Српске листе

Из Партије косовских Срба, чији се лидер, Александар Јаблановић спомиње у саопштењу Српске листе као једна од особа у чију корист су наводно исценирани данашњи догађаји у просторији где су бројани гласови из Србије, одбацују тврдње Српске листе.

Поручују да у Приоштини немају савезнике који би им приписали гласове, а поручују да, с друге стране имају доказе о „крађи гласова на изборима одржаним 6. октобра“ које су доставили релевантним институцијама и страним посматрацким мисијама

„Подсећамо господу из Српске листе да су нама стране и непознате њихове криминалне методе крађе гласова, застрашивања и уцењивања људи, као и спаљивање имовине политичких неистомишљеника“, наводи се у саопштењу ПКС.

Српска листа је раније данас оптужила Приштину да је наводно исценирала „тровање“ службеника ЦИК-а како би гласове Српске лсите приписали „Куртијевим Србима“, именујући притом Ненада Рашића, Слободана Петровића, Раду Трајковић и Александра Јаблановића.

15:06 – Ељези без званичног саопштења: Истрага се спроводи

Док приштински медији настављају да извештавају о „тровању“ службеника ЦИК-а који су били у контакту са гласачким кутијама из Србије, надлежни настављају да одбијају да дају детаље о томе шта се догодило.

Након портпарола полиције, Даута Хоџе, и портпарол ЦИК-а, Ваљмир Ељези, одбио је да да изјаву о томе шта се десило док је истрага у току.

„Тренутно не могу ништа да кажем. Контактирајте Полицију и Тућилаштво. Да разјасним, до инцидента није дошло у Центру за бројање и резултате, већ у просторијама Министарства инфраструктуре где је лоциран центар за гласање. Раду у Центру за бројање и резултате наставља нормално“, рекао је Ељези, преноси Коха.

14:45 – О дешавањима у ЦИК-у и у Wасхингтон Пост

Вест из Приштине пренео је, позивајући се на агенцију Ассоциатед Пресс, и Wасхингтон Пост.

У овом тексту наводи се да је већи број чланова Централне изборне Комисије хоспитализовано након што су искусили здравствене проблеме након отварања гласачких кутија из Србије.

У тексту се даље наводи да је 26 службеника пријавило свраб и црвенило на кожи, али додају да званичне потврде од полиције о томе шта се тачно догодило, нема.

Тумачење догађаја од стране Канцеларије за Косово и Меторхију и Српске листе, није пренето.

14:40 Медији: „Отровано“ девет жена, међу њима две труднице; Лекар: Нема симптома инфекције

Приштински КБЦ наводи да је девет жена данас наводно отровано супстанцом која се налазила у ковертама са гласовима из Србије, међу којима су и две жене. Пацијенти који су „отровани“ су искусили алергијску реакцију, али је њихово стање стабилно, јавља Газета Еxпресс.

Међутим, у истом чланку, Газета Еxпресс преноси и изјаву директора КБЦ који наводи да су пацијенткиње пријавиле благи свраб и да нема знакова инфекције.

„У 11:58 на Одељење за инфективне болести Клиничко-болничког центра у Приштини примљено је 9 пацијенткиња, од којих су две трудне, које су пријавиле благи свраб на рукама. Две од њих имају и мучнине. Све су пријавиле осећај нелагодности и страха. У ниједном од случаја нема симптома инфекције и у добром су општем стању“, рекао је директор КБЦ-а за Газету.

14:22 – На лице места у ЦИК дошао и специјални тужилац

Како јавља Газета Еxпресс, позивајући се на потврду портпарола Специјалног тужилаштва, Екрема Љутфијуа (Хекрем Лутфиу), у зграду ЦИК-а где је наводно дошло до тровања особа које су бројале гласове гласача из Србије који су се пријавили за гласање путем поште, стигао је и специјални тужилац.

Међутим, полиција никоме не дозвољава приступ месту на ком је дошло до бројања гласова јер је оно под изолацијом.

13:59 – Канцеларија за КиМ и Српска листа: Краду гласове Српској листи

„Упозоравамо домаћу и међународну јавност да се припрема манипулација српским гласовима на Косову и Метохији, а све са намером да се пошто-пото у приштински парламент мимо воље нашег народа угура неки Куртијев Србин“, реакција је Канцеларије за КиМ на вест из Приштине, да је бројање око 3.000 гласова пристиглих из Србије за минуле парламентарне изборе на Косову обустављено након наводног „тровања“ особа које су пребројавале ове гласове.

Њихове сумње су да је овај инцидент оркестриран од стране „шовиниста и лудака“ који желе да „Раду Трајковић и друге Куртијеве Србе извуку из понора изборне катастрофе“.

За Приштину имају поруку и да се „не играју са стабилношћу региона“.

Сличне наводе имају и из Српске листе. Они оптужују више косовских институција за „крађу српских гласова у корист Рашића, Петровића, Раде Трајковић, Јаблановића и осталих послушних Срба“.

Према наводима Српске листе, у просторији у којој су се бројали гласови, нашли су се и српски посматрачи који нису искусили здравствене проблеме које су пријавиле колеге Албанци.

13:49 – Косовска полиција и хитна служба стигли на лице места

Службеници ЦИК-а који су наводно отровани непознатом супстанцом која се налазила у ковертама са гласовима који су стигли из Србије, упућени су у приштински КБЦ на лечење.

Косовска полиција је у међувремену стигла у КБЦ и не дозвољава приступ инфицираним особама.

Према наводима посматрача невладине организације Гермиа, Шпетима Шујакуа (Схпетим Схујаку), инфициране особе су пребачене на инфективно одељење.

„Ја лично нисам имао проблема, али 6 радника су, након што су поступили по упутствима које су добили у породичном медицинском центру, пребачени на Одељење инфективних болести. И преостале раднике који су били на лицу места сада прегледају у ургентном центру“, рекао је он, преноси Коха.

С друге стране, нема званичне потврде о томе како је дошло до тога да већи број службеника ЦИК-а искуси алергијску реакцију током бројања гласова.

Како је за Коху изјавио портпарол Косовске полиције, Даут Хоџа (Даут Хоxха), полиција је добила информације, али није износио даље детаље о узроцима, упућујући новинаре на ЦИК и здравствене институције.

12:16 – Косовски медији: Гласови из Србије изазвали алергијске реакције код службеника који пребројавају гласове

Гласови расељених из Србије који су довезени на Косово неколико дана изазивају контроверзу у косовској јавности. Најпре је приштинска Коха јавила да је превоз гласова на територију Косова, од гласача који су се регистровали да на косовским изборима гласају путем поште, урађен у организацији МУП-а Србије, те да се сумња у одређене манипулације са тим гласовима.

Тема гласова путем поште који су довезени на Косово, била је јуче тема и на састанку ЦИК-а, али како су медији јавили, одлука у вези са овим гласовима није била донета.

Без обзира на медијске извештаје ових дана, Газета Еxпресс је јавила да јутрос ипак почело пребројавање око 3.000 гласова гласача који су се пријавили да путем поште гласају на косовским изборима, а који су из Србије.

Ипак, према најновијим информацијама Газете Еxпресс, преко 26 особа које пребројавају гласове су „отроване“, због чега је процес пребројавања гласова обустављен.

„Имамо око 26 службеника који су отровани и имају алергијске реакције на рукама и лицу. Алергијска реакција се појавила након што смо добили јутрос коверте. Имамо 5 кутија“, рекао је за Газету Еxпресс Бесник Бужала, из Центра за услуге гласача.

Против прихватања гласова преко поште пристиглих из Србије, побунила се јуче и невладина организација Гермин. Наводе да, то што гласови из Србије преко поште стижу организовано, представља дупли стандард у односу на гласове грађана из дијаспоре који индивидуално плаћају поштарину. Имали су и других техничких замерки.

„Све коверте су истих боја, истог облика. Тако да постоје сумње ту, затим, чињеница да је све те гласове на Косово довезла једна особа, представља дупли стандард. С једне стране, не прихватају се гласови наших миграната који су касно стигли, а прихватамо 3.700 гласова из Србије који су стигли у петак и који су у потпуно истим пакетима и у истом формату“, рекла је представница ове невладине организације, Лиза Гаши, преноси Индексонлине.

(КоССев)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]