Početna strana > Hronika > Prištinski politički vrh oštro reagovao na izjavu Miroslava Lajčaka da "Ustav nije Biblija"; Isa Mustafa: Izjava je nepromišljena i neprimerena; Vjosa Osmani: Odluka Ustavnog suda o ZSO se mora poštovati
Hronika

Prištinski politički vrh oštro reagovao na izjavu Miroslava Lajčaka da "Ustav nije Biblija"; Isa Mustafa: Izjava je nepromišljena i neprimerena; Vjosa Osmani: Odluka Ustavnog suda o ZSO se mora poštovati

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 18. oktobar 2020.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, ocenio je da je "nepromišljena i neprimerena" izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka da "Ustav Kosova nije Biblija i da se može promeniti", navodeći da Kosovo ne treba da menja stavove, kao što se menjaju ljudi u EU.

"Smatram da je izjava da Ustav Kosova nije Biblija koja se ne može promeniti nepromišljena i neprimerena. Ako Ustav prema Lajčaku nije Biblija, onda je država Kosovo Biblija za građane Kosova. Svako rešenje koje našu državu čini nefunkcionalnom ne bi trebalo prihvatiti", rekao je Mustafa za Koha.net.

Kako je naveo, sporazumi o Zajedinci srpskih opština (ZSO) predviđaju da se ona osniva na osnovu zakona Kosova. "U stvari, Sporazum o principima iz 2015. godine predviđao je da Vladin akt o osnivanju ZSO, kao i bilo kakve izmene i dopune Statuta, podležu oceni Ustavnog suda", kazao je on.

Mustafa je kazao i da je tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini 2015. godine iznela stav EU da ZSO nije treći nivo vlasti i da nema izvršna ovlašćenja.

Mustafa je juče predstavio pismo Mogerinijeve o principima za formiranje ZSO iz 2015. godine, na dan pre potpisivanja sporazuma, u kojem se kaže da ZSO nije treći nivo vlasti niti će imati izvršna ovlašćenja.

Đorđe Vukadinović: Da li je srpski državni vrh navikao da se ustav Srbije tretira kao Alajbegova slama?

Đorđe Vukadinović osudio je ćutanje srpskog državnog vrha na Lajčakovu izjavu.

Osmani: Izjava Lajčaka nije tačna

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo Srbija, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.

Kaže da je tokom susreta sa Lajčakom rekla da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati.

"Kao jedna od tri institucije koje su se sastale sa gospodinom Lajčakom mogu da potvrdim da ono što je on izjavio u Srbiji apsolutno nije tačno. Dakle, prvo, kao predsednik Skupštine ni u jednom trenutku na sastanku nisam rekla da se slažem da se Asocijacija uspostavi u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, već sam rekla upravo suprotno da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati", izjavila je Osmani za prištinske medije.

Haradinaj Stubla: Suština razmena teritorije

Na izjavu Lajčaka je reagovala i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla koja je izjavila da takve inicijative u suštini imaju za cilj razmenu teritorije.

"Pretnje i diskusije koje nemaju veze sa realnošću, koje streme ustavnim promenama da bi se akomodirala Dodikova republika unutar Kosova u stvari streme ideji razmeni teritorija i etničkim granicama", napisala je ona na tviteru i dodala da je dobra vest da takva stremljenja neće uspeti.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj je izjavio da bi kosovska strana trebala da traži isključenje Lajčaka iz dijaloga.

I poslanica Samoopredeljenje, Fitore Pacoli koja je prisustvovala sastanku Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem je rekla da na tom sastanku uopšte nije bilo reći o ZSO.

Poslanik Demokratske partije Kosova Gazmend Bitići je izjavu Lajčaka ocenio skandaloznom i podvukao da se Ustav Kosova nikako ne treba menjati zbog formiranja ZSO.

I bivša šefica pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je napisala da onaj ko treba da promeni Ustav je Srbije koja iz svog Ustava treba da izbaci da je Kosovo njen deo.

Suroi: Lajčak samo utvrđuje činjenično stanje

Pisac i publicista Veton Suroi ocenjuje da za Kosovo nije dobro što se kolektivna zabrinutost pregovorima sa Srbijom transformiše u negativnu energiju prema Lajčaku. Prema njemu Lajčak utvrđuje činjenično stanje nasleđeno iz sporazuma potpisanih u Briselu između kosovskih premijera i premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Suroi je na Fejsbuku nabrojao četiri tačke, koje prema njemu pokazuju činjenično stanje.

Prema njemu pod jedan, premijer Kosova (Hašim Tači) potpisao je aprila 2013. godine sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Potpisani dokument predviđa treći nivo vlasti.

Pod dva, premijer Kosova i njegov pregovarački tim takođe su potpisali plan za sprovođenje sporazuma. Prvi element primene je "prilagođavanje pravnog okvira kako da se preuzete obaveze sprovode. To znači da je Kosovo prihvatilo da treba da promeni svoj pravni okvir kako bi u njega uključilo Zajednicu srpskih opština",smatra on.

Kao treća činjenica, prema njemu je da je Skupština Kosova glasovima dve trećine svojih poslanika ratifikovala ovaj sporazum; time je ratifikovala obavezu koju je preuzeo Tači za uspostavljanje Zajednice srpskih opština kao trećeg nivoa vlasti, između centralnog i lokalnog.

"Premijer Kosova (Isa Mustafa), na osnovu obaveza koje su prihvatili prethodni premijer i Skupština Kosova, potpisao je 2015. godine sporazum koji je nastavak sporazuma iz 2013. godine, koji opisuje principe izgradnje teritorijalne autonomije Srba na Kosovu", napisao je Suroi.

Prema ovome, kako smatra Suroi, "Lajčak nije rekao da će Ustav biti promenjen".

"Učinili su to potpisnici Sporazuma iz 2013. godine i Skupština Kosova, sa dve trećine svojih glasova. Ovo je već očigledan (i sledeći) problem za Kosovo i ne rešava se bacanjem drvelja i kamenja na Lajčaka ili bivše posrednike. To se ne rešava čak ni bacanjem drvlja na Kosovo. Situacija se može i treba prevazići, ali za to je potrebna razboritost, diplomatija i jedinstvo", dodao je on.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner