Хроника

Приштински политички врх оштро реаговаo на изјаву Мирослава Лајчака да "Устав није Библија"; Иса Мустафа: Изјава је непромишљена и непримерена; Вјоса Османи: Одлука Уставног суда о ЗСО се мора поштовати

Штампа
недеља, 18. октобар 2020.

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа, оценио је да је "непромишљена и непримерена" изјава специјалног изасланика ЕУ за дијалог Приштине и Београда Мирослава Лајчака да "Устав Косова није Библија и да се може променити", наводећи да Косово не треба да мења ставове, као што се мењају људи у ЕУ.

"Сматрам да је изјава да Устав Косова није Библија која се не може променити непромишљена и непримерена. Ако Устав према Лајчаку није Библија, онда је држава Косово Библија за грађане Косова. Свако решење које нашу државу чини нефункционалном не би требало прихватити", рекао је Мустафа за Коха.нет.

Како је навео, споразуми о Зајединци српских општина (ЗСО) предвиђају да се она оснива на основу закона Косова. "У ствари, Споразум о принципима из 2015. године предвиђао је да Владин акт о оснивању ЗСО, као и било какве измене и допуне Статута, подлежу оцени Уставног суда", казао је он.

Мустафа је казао и да је тадашња висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини 2015. године изнела став ЕУ да ЗСО није трец́и ниво власти и да нема извршна овлашц́ења.

Мустафа је јуче представио писмо Могеринијеве о принципима за формирање ЗСО из 2015. године, на дан пре потписивања споразума, у којем се каже да ЗСО није трећи ниво власти нити ће имати извршна овлашћења.

Ђорђе Вукадиновић: Да ли је српски државни врх навикао да се устав Србије третира као Алајбегова слама?

Ђорђе Вукадиновић осудио је ћутање српског државног врха на Лајчакову изјаву.

Османи: Изјава Лајчака није тачна

Председница Скупштине Косова Вјоса Османи изјавила је да никада није рекла да се слаже да се Заједница општина са српском већином формира у складу са споразумом из 2015. године и да изјава специјалног изасланика ЕУ за дијалог Косово Србија, Мирослава Лајчака у Београду није тачна.

Каже да је током сусрета са Лајчаком рекла да се одлука Уставног суда у вези са ЗСО мора поштовати.

"Као једна од три институције које су се састале са господином Лајчаком могу да потврдим да оно што је он изјавио у Србији апсолутно није тачно. Дакле, прво, као председник Скупштине ни у једном тренутку на састанку нисам рекла да се слажем да се Асоцијација успостави у складу са споразумом из 2015. године, вец́ сам рекла управо супротно да се одлука Уставног суда у вези са ЗСО мора поштовати", изјавила је Османи за приштинске медије.

Харадинај Стубла: Суштина размена територије

На изјаву Лајчака је реаговала и министарка спољних послова и дијаспоре Косова Мељиза Харадинај Стубла која је изјавила да такве иницијативе у суштини имају за циљ размену територије.

"Претње и дискусије које немају везе са реалношћу, које стреме уставним променама да би се акомодирала Додикова република унутар Косова у ствари стреме идеји размени територија и етничким границама", написала је она на твитеру и додала да је добра вест да таква стремљења неће успети.

Потпредседник Алијансе за будућност Косова, Мухарем Нитај је изјавио да би косовска страна требала да тражи искључење Лајчака из дијалога.

И посланица Самоопредељење, Фиторе Пацоли која је присуствовала састанку Лајчака са Аљбином Куртијем је рекла да на том састанку уопште није било рећи о ЗСО.

Посланик Демократске партије Косова Газменд Битићи је изјаву Лајчака оценио скандалозном и подвукао да се Устав Косова никако не треба мењати због формирања ЗСО.

И бивша шефица преговарачке екипе Косова за дијалог са Србијом Едита Тахири је написала да онај ко треба да промени Устав је Србије која из свог Устава треба да избаци да је Косово њен део.

Сурои: Лајчак само утврђује чињенично стање

Писац и публициста Ветон Сурои оцењује да за Косово није добро што се колективна забринутост преговорима са Србијом трансформише у негативну енергију према Лајчаку. Према њему Лајчак утврђује чињенично стање наслеђено из споразума потписаних у Бриселу између косовских премијера и премијера и председника Србије Александра Вучића.

Сурои је на Фејсбуку набројао четири тачке, које према њему показују чињенично стање.

Према њему под један, премијер Косова (Хашим Тачи) потписао је априла 2013. године споразум о оснивању Заједнице српских општина. Потписани документ предвиђа трец́и ниво власти.

Под два, премијер Косова и његов преговарачки тим такође су потписали план за спровођење споразума. Први елемент примене је "прилагођавање правног оквира како да се преузете обавезе спроводе. То значи да је Косово прихватило да треба да промени свој правни оквир како би у њега укључило Заједницу српских општина",сматра он.

Као трећа чињеница, према њему је да је Скупштина Косова гласовима две трец́ине својих посланика ратификовала овај споразум; тиме је ратификовала обавезу коју је преузео Тачи за успостављање Заједнице српских општина као трец́ег нивоа власти, између централног и локалног.

"Премијер Косова (Иса Мустафа), на основу обавеза које су прихватили претходни премијер и Скупштина Косова, потписао је 2015. године споразум који је наставак споразума из 2013. године, који описује принципе изградње територијалне аутономије Срба на Косову", написао је Сурои.

Према овоме, како сматра Сурои, "Лајчак није рекао да ће Устав бити промењен".

"Учинили су то потписници Споразума из 2013. године и Скупштина Косова, са две трећине својих гласова. Ово је већ очигледан (и следећи) проблем за Косово и не решава се бацањем дрвеља и камења на Лајчака или бивше посреднике. То се не решава чак ни бацањем дрвља на Косово. Ситуација се може и треба превазиц́и, али за то је потребна разборитост, дипломатија и јединство", додао је он.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]