Хроника

Рамуш Харадинај: Балкански шенген без Косова бесмислен, нема логике да Албанија то прихвати

Штампа
петак, 18. октобар 2019.

 Бивши косовски премијер Рамуш Харадинај усматра да је Балкански шенген без Косова бесмислен и да нема логике да албанска држава то прихвати.

“Мислим да није добро да албанска држава седи за столом са двојицом косовских суседа, а да Косово није тамо, у овом случају Северном Македонијом и Србијом", каже Харадинај, а преноси КосовоОнлине.

"Косово није ту из разлога што није билатералног карактера. Када би Албанија развила било какве билатералне односе, то би се могло оправдати. Интерес Косова треба да се осећа сваки пут, али када се тиче нечега више од билатералног, мултилатералног, а Косово није ту, онда то нема логике да албанска држава прихвати. Знате да Србија бојкотује многе регионалне састанке када њима присуствује Косово”, казао је Харадинај.

Он наводи да Албанија не би требало да учествује у тој, али и другим кампањама против Косова које води Србија не челу са председником Александром Вучићем.

“Ми добијамо на тежини када су акције на релацији Приштина-Тирана, Косово-Албанија синхронизоване. Ако Албанија синхроно разговара са Косовом, она је онда јача. Као и Приштина. Обе државе слабе када делујемо одвојено. Због тога сам рекао да то није у реду. То није само грешка за Косово, то је грешка и за снагу Албаније”, закључује Харадинај у интервјуу за РТВ Ора.

Подсећамо, крајем прошле недеље у Новом Саду, председник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев договорили су заједничку декларацију која ће се заснивати на спровођењу четири кључне слободе ЕУ на Западном Балкану: Слободан проток робе, капитала, услуга и људи.

(КосовоОнлине-Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]