Početna strana > Hronika > Rasim Ljajić: Mladić neće moći da izbegne domaćim i stranim obaveštajcima
Hronika

Rasim Ljajić: Mladić neće moći da izbegne domaćim i stranim obaveštajcima

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. jul 2009.

Koordinator Akcionog tima za završetak saradnje sa Haškim tribunalom i ministar za rad Rasim Ljajić izjavio je danas da haški optuženik Ratko Mladić neće moći još dugo da bude na slobodi jer se akcije potrage naših i stranih službi stalne.

"Nemoguće je da izbegne tolikom broju domaćih i stranih obaveštajaca", kazao je Ljajić za televiziju B92 i naveo da je poslednja potraga bila prošle nedelje.

On je naglasio da strani obaveštajci samo daju obaveštajne podatke, a ne učestvuju u operacijama koje sprovode domaće službe bezbednosti.

"Odgovorno tvrdim da mi sarađujemo sa više službi bezbednosti iz regiona. Reč je o čistoj operativnoj razmeni informacija i podataka koje mi koristimo na terenu", kazao je Ljajić.

Ljajić je naveo da su sve veće šanse da Mladić bude pronađen jer je, kaže, nemoguće da on izbegne potragu u koju su uključeni najbolji domaći operativci.

"Ratni komandant Vojske Republike Srpske skriva se već 14 godina od vlasti i Haškog tribunala. Niko od nadležnih u Srbiji više ne očekuje da će se general Ratko Mladić dobrovoljno predati", rekao je on.

Prema njegovim rečima, potraga za Ratkom Mladićem dodatno opterećuje budžet Srbije, ali i više od toga, njegovo skrivanje nanosi štetu Srbiji u međunarodnoj zajednici, kaže Ljajić.

Ljajić je uveren i da samo hapšenje Mladića ali i Gorana Hadžića može da promeni stav Holandije o deblokadi evropskih integracija Srbije.

“Meni se čini da ćemo lakše locirati Mladića, nego što ćemo da ubedimo Holanđane da promene svoj stav. Nema toga što sve nismo pokušavali i probali. Od zakazivanja sastanaka do lobiranja i ništa od toga nije dalo rezultate. Kao da pričate sa zidom", naveo je Ljajić.

On je dodao da to ne znači da se odustaje od daljih diplomatskih aktivnosti u tom pravcu, ali i da "iskreno ne očekujem da se to dogodi, i da je to gubljenje vremena".

On je naglasio da operativci istovremeno tragaju i za drugim preostalim beguncem, Goranom Hadžićem, o kome do pre godinu dana nije bilo nikakvih podataka, ali je u međuvremenu istraga napredovala.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner