Хроника

Раст незапослености у еврозони, 250.000 људи остало без посла за месец дана

Штампа
четвртак, 01. октобар 2020.

Стопа незапослености у еврозони порасла је пети узастопни месец због последица пандемије, и у августу је била 8,1 одсто активног становништва, саопштила је данас Европска служба за статистику (Еуростат).

 

У јулу је стопа незапослености била осам одсто, а у јуну 7,8 процената.

Број незапослених порастао је за 251.000 за месец дана, док су током лета стизале бројне објаве о укидању радних места.

За целу ЕУ стопа незапослености је имала исти тренд али на нижем нивоу, са незапосленошћу од 7,4 одсто у августу, после 7,3 одсто у јулу.

Међу млађим од 25 година стопа незапослености у августу у еврозони била је 18,1 одсто, у односу на 17,8 одсто у јулу.

Еуростат упозорава на то да ова цифра не узима потпуно у обзир тешкоће тржишта рада које је више погођено кризом него што одражавају цифре за незапосленост.

То се објашњава тиме да Међународна организација рада (ИЛО) означава као незапослене особе без посла које су активно тражиле посао током претходне четири недеље и који су спремни да почну да раде у наредне две недеље.

Тако да иако је од марта забележен велики пораст тражења надокнаде за незапосленост, још се не сматра да велики број људи активно тражи посао зато што то не могу, јер, на пример, морају да чувају децу.

"Та ситуација доводи до разлике између броја незапослених регистрованих у агенцијама за запошљавање и броја израчунатог према дефиницији Међународне организације рада", наводи Еуростат.

(Бета, Н1)

  

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]