Početna strana > Hronika > Redžep Tajip Erdogan: U Crnom moru otkrivene najveće rezerve prirodnog gasa u istoriji Turske
Hronika

Redžep Tajip Erdogan: U Crnom moru otkrivene najveće rezerve prirodnog gasa u istoriji Turske

PDF Štampa El. pošta
subota, 17. oktobar 2020.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je dodatnim analizama otkriveno još 85 milijardi kubika prirodnog gasa u Crnom moru, čime su rezerve Turske povećane na 405 milijardi kubnih metara u izvoru Dunav-1. On je dodao da je cilj Ankare da to najveće otkriće prirodnog gasa u istoriji Turske postane dostupno turskom narodu do 2023. godine, prenosi Anadolija.

Podsetio je da je u tom izvoru u Crnom moru, 170 kilometara od severne turske obale, u avgustu otkriveno 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, zahvalivši se posadi broda "Fatih", koju je posetio u subotu i informisao se o sondažnim energetskim istraživanjima.

"Dodatnim analizama i detaljnim inženjerskim aktivnostima je otkriveno dodatnih 85 milijardi kubika prirodnog gasa. Tako da je u izvoru 'Dunav-1' u Crnom moru otkriveno ukupno 405 milijardi kubnih metara tog energenta. Cilj nam je da 2023. godine damo taj gas našem narodu na korišćenje“, kazao je Erdogan. Ističući kako je to najveće otkriće rezervi prirodnog gasa u istoriji Turske.

Erdogan je kazao da je u rad tog sektora inkorporiran još jedan domaći proizvod, odnosno podvodni robot s daljinskim upravljanjem.

Reč je o robotu napredne tehnologije koji istražuje dno mora, a proizveden je u Turskoj.

"Uveren sam da uskoro dolaze nove dobre vesti o otkrićima energetskih rezervi, ova rezerva će u značajnoj meri smanjiti zavisnost Turske od spoljnih izvora prirodnog gasa“, kazao je Erdogan.

On je dodao da Turska nastavlja i energetska istraživanja na istoku Mediterana, poručivši da je ta zemlja odlučna u odbrani svojih legitimnih prava i interesa i da neće dozvoliti uspeh onih koji nipodaštavaju prava Turske i Severnog Kipra.

Rekao je da je Turska počela novu eru nakon što je stala na put onima koji su nameravali da zaobiđu Tursku u borbi za energetske izvore na istoku Mediterana.

"Mi nemamo aspiracije prema bilo čijim pravima, a posebno ne prema teritoriji. Nastavićemo hidrokarbonska istraživanja i u Crnom, a i u Sredozemnom moru", poručio je turski predsednik.

On je kazao da će nastaviti sa jačanjem turske ekonomije "na bazi povećanja proizvodnje, izvora i zapošljavanja".

"S tog puta Tursku više ne mogu odvratiti nikakvi pokušaji pučeva, ekonomskih zamki, političkih igrarija, niti praznih pretnji", kazao je Erdogan.

(Anadolija)