Хроника

Ричард Гренел: Да би иницијатива "мини-Шенген" била успешна мора да укључи све у региону, укључујући и Косово

Штампа
петак, 15. новембар 2019.

 КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Амбасадор Ричард Гренел, изасланик америчког председника Доналда Трампа за разговоре Београда и Приштине, поздравио је иницијативу "балканског Шенгена", истичући да би иницијатива могла да буде успешна ако укључи све из региона, па и Косово.

“Поздрављамо иницијативу за 'мини-Шенген' Западног Балкана као начин да се покрене слободно кретање људи и робе. Верујемо да ова иницијатива, да би била успешна, мора да укључи све у региону, укључујући Владу Косова. Трампова администрација усмерена је на помоћ читавом региону у стварању економских прилика и радних места за младе”, наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Берлину.

Заједничка иницијатива лидера три балканске земље, Албаније, Србије и Северне Македоније за “балкански Шенген”, подстакла је реакције и сукобе на релацији Приштина и Тирана, преноси КосовоОнлине.

Одржан је састанак у Охриду, након првог сусрета 10. октобра у Новом Саду, на који су такође позвани Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Косово је одбило учешће, описујући иницијативу као покушај новог стварања Југославије, док је Црна Гора била уздржана.

Косовски председник Хашим Тачи, рекао је да Косово не жели да евро-атлантску будућност замени ниједном регионалном иницијативом.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти, кандидат за косовског премијера, изјавио је да је учињена грешка у корацима у вези с регионалном иницијативом за слободно кретање људи и робе, јер је Албанија морала да сачека формирање нове Владе Косова пре било које регионалне иницијативе.

Албански премијер Еди Рама критиковао је Косово због самоизолације, наглашавајући да иницијатива има за циљ само слободно кретање људи широм Западног Балкана.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]