Početna strana > Hronika > Ričard Grenel stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekali Ana Brnabić i ambasador SAD Entoni Godfri
Hronika

Ričard Grenel stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekali Ana Brnabić i ambasador SAD Entoni Godfri

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. septembar 2020.

Delegacija američke Vlade, predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom stigla je u Beograd, nakon posete Prištini, a na aerodromu su ih dočekali premijerka Ana Brnabić i ambasador SAD Entoni Godfri.

Američku delegaciju u utorak će primiti predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Pre tog susreta, u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu Entonija Godfrija biće održan sastanak delegacije SAD sa delegacijama poslovnih zajednica Srbije i Kosova.

Predstavnici američke korporacije bi u utorak i sredu trebalo da imaju i sastanke i sa predstavnicima Privredne komore i Ministarstva finansija. Otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije, nova ulaganja Amerike u region - trebalo bi da budu teme razgovora srpskih i američkih zvaničnika.

Da je nova kancelarija američke međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu spremna, saopšteno je u ponedeljak predveče i iz Ambasade SAD.

Boler je ranije najavio da će delegacija pripremiti otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu, kako je predviđeno sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije koji je potpisan 4. septembra u Vašingtonu.

Ranije danas, američka delegacija potpisala je sporazum u Prištini. Boler i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namera DFC-a da pomogne podsticanje investicija izmedju SAD i Kosova.

- Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i SAD pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", navodi se u izjavi potpisanoj u okviru posete američke delegacije Prištini.

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je u ponedeljak uveče specijalnog predstavnika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela medaljom za zasluge. Tači je Grenela odlikovao za izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septembra.

(Agencije)

Videti još: Priština: Ričard Grenel se sastao sa Avdulahom Hotijem i Hašimom Tačijem, potpisan sporazum, dobio i orden; Grenel: Došli smo zbog primene sporazuma Kosova i Srbije