Хроника

Ричард Гренел стигао у Београд, на аеродрому га дочекали Ана Брнабић и амбасадор САД Ентони Годфри

Штампа
уторак, 22. септембар 2020.

Делегација америчке Владе, предвођена извршним директором Међународне корпорације за финансирање развоја (ДФЦ) Адамом Белером и специјалним представником за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом стигла је у Београд, након посете Приштини, а на аеродрому су их дочекали премијерка Ана Брнабић и амбасадор САД Ентони Годфри.

Америчку делегацију у уторак ће примити председник Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић.

Пре тог сусрета, у резиденцији амбасадора САД у Београду Ентонија Годфрија биће одржан састанак делегације САД са делегацијама пословних заједница Србије и Косова.

Представници америчке корпорације би у уторак и среду требало да имају и састанке и са представницима Привредне коморе и Министарства финансија. Отварање регионалне канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације, нова улагања Америке у регион - требало би да буду теме разговора српских и америчких званичника.

Да је нова канцеларија америчке међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ у Београду спремна, саопштено је у понедељак предвече и из Амбасаде САД.

Болер је раније најавио да ће делегација припремити отварање канцеларије ДФЦ-а у Београду, како је предвиђено споразумом о нормализацији економских односа Косова и Србије који је потписан 4. септембра у Вашингтону.

Раније данас, америчка делегација потписала је споразум у Приштини. Болер и косовски премијер Авдулах Хоти потписали су заједничку изјаву у којој се потврђује намера ДФЦ-а да помогне подстицање инвестиција измедју САД и Косова.

- Очекује се да ће нови Споразум о подстицају улагања између Косова и САД пружити приступ читавом спектру инвестиционе подршке Међународне корпорације за финансирање развоја САД-а, као и успоставити обавезе у вези подршке Корпорације за пројекте на Косову и косовском раду на њима", наводи се у изјави потписаној у оквиру посете америчке делегације Приштини.

Председник Косова Хашим Тачи одликовао је у понедељак увече специјалног представника америчког председника за дијалог Косова и Србије Ричарда Гренела медаљом за заслуге. Тачи је Гренела одликовао за изванредан допринос дијалогу и постизању споразума у Вашингтону 4. септембра.

(Агенције)

Видети још: Приштина: Ричард Гренел се састао са Авдулахом Хотијем и Хашимом Тачијем, потписан споразум, добио и орден; Гренел: Дошли смо због примене споразума Косова и Србије

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]