Хроника

Родољуб Шабић: Смене лекара на ВМА су политички реваншизам - Устав Србије изричито јемчи да нико не може сносити штетне последице због потписивања петиција

Штампа
петак, 18. септембар 2020.

Адвокат Родољуб Шабић, коментаришући смењивање групе начелника клиника ВМА у Београду, рекао је да Члан 36. Устава Србије изричито јемчи да нико не може сносити штетне последице због потписивања петиција и предлога и ставова изнетих у њима, сем ако представљају кривично дело.

“Смењивање групе потписника петиције ‘Уједињени против ковида’ је још један у низу све учесталијих кршења Устава и закона и повреда људских права која су њима зајамчена”, рекао је он агенцији Бета.

Шабић је додао да је објашњење власти да је смењивање део “системских промена” у војном здравству, “провидан и неубедљив покушај да се прикрије истина: да је реч о поступку који је противправан акт политичког реваншизма”.

“Само у последњих десетак дана сведоци смо бројних ситуација које потврђују да се право и правни поредак систематски подређују дневнополитичким потребама власти”, рекао је Шабић.

“Неизбежна штетност и опасност оваквих поступака додатно је потенцирана или одсуством прихватљивих правних објашњења или, још горе, настојањима власти да се то оправда и објасни некаквим апсолутно непостојећим правним аргументима”, додао је он.

“Препуцавање полиције и тужилаштва”

Као пример, Шабић је навео “скандалозна препуцавање полиције и тужилаштва поводом невероватних пропуста којим је извршиоцу кривичног дела, након бруталног пребијања пред камерама и много сведока, омогућено да побегне из земље”.

“Независно од тога о чијем пропусту је реч и да ли је реч само о пропусту или нечем много горем, органи власти су јавности сервирали мноштво правно неодрживих, неозбиљних ‘објашњења’ “, изјавио је Шабић.

“Кулминација је позив полиције јавном тужиоцу на полиграфско испитивање што је, будући да смо држава у којој по закону имамо ‘тужилачку истрагу, а полиграф не представља доказ, дословно трагикомично”, указао је он.

Упутство Владе о надзору – збуњујуће

По Шабићевој оцени, саопштење Кризног штаба Владе за КОВИД-19 и Упутство Владе Србије о надзору над грађанима који се враћају из иностранства, “недовољно су јасни и збуњујући”, а “у погледу обавеза, пороцедура, санкција које се стављају у изглед, у очигледном су нескладу с одредбама Члана 30. Закона о заштити становништва од заразних болести, које то питање уређују на битно другачији начин”.

Вероватно најчешћи пример неопоштовања права и правног поретка, по речима Шабића су “учестали, практично свакодневни, случајеви прикривања информација о расходима јавног новца и њихово проглашавање за тајну. Прикривање оваквих информација – чак и да није, а по правилу јесте пропраћено недопустивим дисквалификацијама и увредама на рачун сваког ко их затражи, апсолутно је недопустиво”, упозорио је он.

Тиме се, како је навео, “крше бар три релевантна закона: о тајности података; о слободном приступу информацијама; о буџетском систему”, а уз то се “вређа и захтев, и здрав разум, и елементарна пристојност да си дужан да оном чији новац трошиш, положиш рачун”.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]