Хроника

Ројтерс: Јерменија и Азербејџан прогласили хуманитарни прекид ватре у сукобу око Нагорно-Карабаха, споразум ступа на снагу у поноћ

Штампа
субота, 17. октобар 2020.

Јерменија и Азербејџан договорили су хуманитарни прекид ватре у сукобу око Нагорно-Карабаха, саопштили су званичници обе земље, наводи Ројтерс.

Споразум о престанку сукоба ступа на снагу у поноћ по локалном времену.

"Tа одлука је донета након изјаве председника Француске, Русије и Сједињених Америчких Држава, представљајући копредседавајуће земаља Минске групе ОЕБС-а, од 1. октобра 2020. године, саопштења од 5. октобра и у складу са изјавом Москве од 10. октобра", саопштило је јерменско министарство спољних послова.

Француски председник Емануел Макрон поздрвио је договор Јеревана и Бакуа и истакао да би обе стране требало стриктно да се држе споразума.

"Овај прекид ватре мора бити безуслован и строго поштован од обе стране. Француска ће помно пратити и бити посвећена томе да непријатељство трајно престане како би кредибилне дискусије могле да започну веома брзо", наводи се у саопштењу кабинета председника Француске.

Баку је саопштио да је у ракетном нападу јерменске армије убијено 13 цивила, а више од 50 рањено у граду Ганја, док је Јереван оптужио Азербејџан за наставак гранатирања.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је посредовао у преговору о прекиду ватре пре недељу дана, разговарао са јерменским и азербејџанским колегом и нагласио да би требало размотрити примирје, саопштило је руско министарство спољних послова.

Министарство спољних послова Нагорно-Карабаха саопштило је да поздравља одлуку Минске групе и Јерменије у постизању примирја.

"Нагорно-Карабах поново потврђује своју спремност да одржи хуманитарни прекид ватре на реципрочној основи ...према саопштењу из Москве од 10. октобра и споразумима од 17. октобра", истиче се у саопштењу.

Прво примирје договорено прошле седмице, пропало је, практично, и пре него што је почело.

(РТС, Ројтерс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]