Početna strana > Hronika > RSE: EU ne uvodi sankcije Belorusiji, nije postignuta saglasnost svih članica Unije - Kipar blokirao sporazum
Hronika

RSE: EU ne uvodi sankcije Belorusiji, nije postignuta saglasnost svih članica Unije - Kipar blokirao sporazum

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 21. septembar 2020.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu usvojili da dogovore uvođenje sankcija zbog represije tokom protesta u Belorusiji, uprkos molbi liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovskaje koja boravi u Briselu.

Kipar, koji je u dobrim odnosima s ključnom Lukašenkovom saveznicom, Rusijom, blokirao je sporazum EU o merama protiv Belorusije, insistirajući da se istovremeno moraju uvesti sankcije Turskoj zbog posebnog spora oko gasa, javlja AFP, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Iako postoji jasna volja za usvajanjem ovih sankcija, to danas nije bilo moguće učiniti, jer nije postignuto potrebna saglasnost", rekao je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borrel koji je bio domaćin razgovora.

Na Tviteru se oglasio ministar spoljnih poslova Litvanije Edgars Rinkevics.

"Žalosno je što danas nismo mogli da donesemo odluku o sankcijama zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji, a zbog 'toga što smo taoci' države članice. Šalje se pogrešan signal Belorusima, našem društvu i celom svetu", napisao je on.

EU može da uvede sankcije samo ako ih podrži svih 27 članica bloka.

Demonstracije u Belorusiji traju šest sedmica od predsedničkih izbora 9. augusta na kojima je Aleksandar Lukašenko odneo pobedu i  koji represijom i nasiljem nastoji da se izbori sa protestima.

Opozicija i zapadne zemlje ocenjuju da su izbori namešteni.

Tihanovskaja se u Briselu sastala sa ministrima EU i pozvala ih da sankcionišu Lukašenka.

(Radio Slobodna Evropa)