Хроника

РСЕ: ЕУ не уводи санкције Белорусији, није постигнута сагласност свих чланица Уније - Кипар блокирао споразум

Штампа
понедељак, 21. септембар 2020.

Министри спољних послова Европске уније нису усвојили да договоре увођење санкција због репресије током протеста у Белорусији, упркос молби лидерке белоруске опозиције Светлане Тихановскаје која борави у Бриселу.

Кипар, који је у добрим односима с кључном Лукашенковом савезницом, Русијом, блокирао је споразум ЕУ о мерама против Белорусије, инсистирајући да се истовремено морају увести санкције Турској због посебног спора око гаса, јавља АФП, преноси Радио Слободна Европа.

"Иако постоји јасна воља за усвајањем ових санкција, то данас није било могуће учинити, јер није постигнуто потребна сагласност", рекао је новинарима високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Боррел који је био домаћин разговора.

На Твитеру се огласио министар спољних послова Литваније Едгарс Ринкевицс.

"Жалосно је што данас нисмо могли да донесемо одлуку о санкцијама због кршења људских права у тој земљи, а због 'тога што смо таоци' државе чланице. Шаље се погрешан сигнал Белорусима, нашем друштву и целом свету", написао је он.

ЕУ може да уведе санкције само ако их подржи свих 27 чланица блока.

Демонстрације у Белорусији трају шест седмица од председничких избора 9. аугуста на којима је Александар Лукашенко однео победу и  који репресијом и насиљем настоји да се избори са протестима.

Опозиција и западне земље оцењују да су избори намештени.

Тихановскаја се у Бриселу састала са министрима ЕУ и позвала их да санкционишу Лукашенка.

(Радио Слободна Европа)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]