Početna strana > Hronika > Rusija: Alekseju Navaljnom zamrznuti računi i zaplenjen stan u Moskvi, dok se u bolnici u Berlinu oporavljao od trovanja
Hronika

Rusija: Alekseju Navaljnom zamrznuti računi i zaplenjen stan u Moskvi, dok se u bolnici u Berlinu oporavljao od trovanja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24. septembar 2020.

Ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom zamrznuti su računi i zaplenjen stan u Moskvi dok se u bolnici u Berlinu oporavljao od trovanja, rekla je njegova portparolka Kira Jarmiš.

"To znači da se stan ne može prodati, pokloniti niti se može staviti pod hipoteku", izjavila je Jarmiš u videu na Tviteru.

Dodala je da mu je imovina zamrznuta 27. avgusta, zbog tužbe kompanije koja dostavlja hranu školama u Moskvi.

Ruski sud je u oktobru 2019. naredio Navaljnom i njegovim saradnicima da plate 1,4 miliona dolara odštete toj kompaniji jer su, navodi sud, neopravdano dovodili u pitanje kvalitet hrane.

Četrdesetčetverogodišnji kritičar vlasti Vladimira Putina se ranije ovog meseca srušio u avionu iznad Sibira. Prevezen je iz Rusije na lečenje u Berlin, a nemačka vlada je saopštila da testovi sprovedeni u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj pokazuju da je otrovan nervnim agensom novičokom.

Članice EU pozvale su Rusiju da rasvetli događaj koji smatraju pokušajem ubistva, ali Moskva to odbija i ocenjuje da nema nikakvih pokazatelja da je počinjen zločin nad Navaljnim koji se u međuvremenu oporavio.

Kremlj je u sredu objavio da se Navaljni može vratiti u Rusiju poput svakog drugog građanina.

(Hina)