Početna strana > Hronika > Rusija kritikuje NATO zbog plana prijema Gruzije i Ukrajine u članstvo
Hronika

Rusija kritikuje NATO zbog plana prijema Gruzije i Ukrajine u članstvo

PDF Štampa El. pošta
petak, 12. decembar 2008.

HELSINKI – Ruske veze s NATO ostaće nategnute dok god bude na dnevnom redu članstvo Ukrajine i Gruzije u zapadnoj vojnoj alijansi, rekao je ruski ministar odbrane Anatoli Serđukov u intervjuu objavljenom danas.

„Mi se zalažemo za ozbiljan, konstruktivan dijalog sa Alijansom”, rekao je Serđukov finskom vojnom listu Nešnel difens džornal.

„Ali ako se neko nada da ćemo pasivno gledati da se vojne snage gomilaju na našim granicama uz ignorisanje naših nacionalnih bezbednosnih interesa, onda ćemo nekog morati da uznemirimo,” dodao je ruski ministar.

On je rekao da je Moskva zabrinuta zbog „tvrdoglave upornosti nekih članica Alijanse, naročito SAD, da po svaku cenu uvuku Ukrajinu i Gruziju u NATO”.

Upitao je da li bi oni bili zabrinuti kad bi teško naoružana osoba došla na njihova vrata i mahala nožem ne govoreći zašto je došla i šta namerava da uradi.

Kako navodi agencija Rojters, Kremlj optužuje Vašington da koristi izgovor o širenju NATO, posebno na bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju, da bi opkolio Rusiju neprijateljskim vojskama i povukao linije podele u Evropi.

Serđukov je istakao da još nema konesensusa u okviru NATO o članstvu Ukrajine i Gruzije, ali je dodao da je to pitanje i dalje na dnevnom redu.

Povodom ponovnog uspostavljanja veza između NATO i Rusije u okviru Saveta NATO-Rusija, prekinutih posle ruske intervencije u Gruziji u avgustu, Serđukov je rekao da NATO mora prvo da pokaže spremnost da odgovori na zabrinutost Moskve oko njegovog širenja.

On je ponovio da bi Rusija mogla da razmesti taktičke rakete Iskander u oblasti Kalinjingrada koja se graniči sa teritorijom Evropske unije ako bi Vašington nastavio sa planovima da rasporedi antiraketni sistem u Poljškoj i Češkoj.

(Beta-Rojters)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner