Хроника

Русија критикује НАТО због плана пријема Грузије и Украјине у чланство

Штампа
петак, 12. децембар 2008.

ХЕЛСИНКИ – Руске везе с НАТО остаће натегнуте док год буде на дневном реду чланство Украјине и Грузије у западној војној алијанси, рекао је руски министар одбране Анатоли Серђуков у интервјуу објављеном данас.

„Ми се залажемо за озбиљан, конструктиван дијалог са Алијансом”, рекао је Серђуков финском војном листу Нешнел дифенс џорнал.

„Али ако се неко нада да ћемо пасивно гледати да се војне снаге гомилају на нашим границама уз игнорисање наших националних безбедносних интереса, онда ћемо неког морати да узнемиримо,” додао је руски министар.

Он је рекао да је Москва забринута због „тврдоглаве упорности неких чланица Алијансе, нарочито САД, да по сваку цену увуку Украјину и Грузију у НАТО”.

Упитао је да ли би они били забринути кад би тешко наоружана особа дошла на њихова врата и махала ножем не говорећи зашто је дошла и шта намерава да уради.

Како наводи агенција Ројтерс, Кремљ оптужује Вашингтон да користи изговор о ширењу НАТО, посебно на бивше совјетске републике Украјину и Грузију, да би опколио Русију непријатељским војскама и повукао линије поделе у Европи.

Серђуков је истакао да још нема конесенсуса у оквиру НАТО о чланству Украјине и Грузије, али је додао да је то питање и даље на дневном реду.

Поводом поновног успостављања веза између НАТО и Русије у оквиру Савета НАТО-Русија, прекинутих после руске интервенције у Грузији у августу, Серђуков је рекао да НАТО мора прво да покаже спремност да одговори на забринутост Москве око његовог ширења.

Он је поновио да би Русија могла да размести тактичке ракете Искандер у области Калињинграда која се граничи са територијом Европске уније ако би Вашингтон наставио са плановима да распореди антиракетни систем у Пољшкој и Чешкој.

(Бета-Ројтерс)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]