Početna strana > Hronika > Rusija ne da Ukrajini kredit za gas
Hronika

Rusija ne da Ukrajini kredit za gas

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. avgust 2009.

Iako je Kijev tražio od Moskve kredit za kupovinu zaliha gasa za zimsku sezonu, Rusija više ne razmatra odobravanje bilo kakvog kredita Ukrajini. Julija Timošenko ipak očekuje pomoć od Putina.

Rusija ne namerava da Ukrajini obezbedi kredit koji bi Kijev koristio za plaćanje ruskog gasa, objavljeno je u Moskvi.

Ukrajina je početkom godine zatražila od Rusije kredit u vrednosti četiri do pet milijardi dolara za kupovinu gasa, koji bi smestila u podzemna skladišta uoči zimske sezone.

Ruski premijer Vladimir Putin u maju je rekao da je Rusija spremna da razmotri takvu mogućnost ukoliko polovinu novca obezbedi Evropska unija, piše moskovski dnevnik "Vedomosti".

Evropska banka za obnovu i razvoj i druge zapadne finansijske organizacije su početkom avgusta pristale da Kijevu doznače 1,7 milijardi dolara u periodu od 2009. do 2010. godine, uglavnom za investicije ukrajinske kompanije "Naftogas" u transport i reformu gasnog sektora, dok će od te sume u kupovinu gasa moći da se usmeri samo 300 miliona dolara.

"Moskva je upoznata sa odlukom EU i sada je analizira", rekao je za "Vedomosti" ruski vicepremijer Igor Sečin, dodavši da je u suštini Rusija već dala Ukrajini kredit avansirajući tranzit gasa za Evropu sa dve milijarde dolara do februara 2010. godine.

Ruski zvaničnici više ne razmatraju mogućnosti za odobravanje bilo kakvog kredita Ukrajini, smatrajući da je to poglavlje završeno, piše moskovski poslovni dnevnik.

Pomoćnik ukrajinskog premijera Aleksandar Gudima je rekao, međutim, da kreditni zahtev Kijeva i dalje ostaje na snazi i da se sada očekuje odgovor iz Moskve.

Gudima je rekao da je ukrajinska premijerka Julija Timošenko, "određenim kanalima" prenela Putinu da očekuje konkretnu pomoć Moskve.

EU je za kupovinu gasa dala svega 300 miliona dolara, iako je samo za pouzdan tranzit neophodno dve milijarde dolara, ukazao je Gudima.

Ukrajinski zvaničnik je napomenuo da bi Rusija mogla da pridoda sumu, kad je reč o nabavci gasa, najmanje jednaku onoj koju je već odobrila i EU, mada bi bilo "prijatnije" kada bi se radilo o iznosu od pola milijarde dolara.

To nije prvi slučaj razmimoilaženja Kijeva i Moskve oko toga ko je koliko i šta obećao, a do takvih sporenja po pravilu dolazi kada je reč o poslovima sa gasom, pišu "Vedomosti".

Timošenko je, tako, prošle jeseni govorila da "Naftogas" ima rekordne rezerve gasa u podzemnim skladištima, i u slučaju da se ne postigne dogovor sa "Gaspromom" ništa se strašno neće dogoditi, jer goriva ima do proleća.

Ukrajina je, međutim, na samom početku 2009. godine, odmah nakon izbijanja gasnog rata Kijeva i Moskve, počela da uzima gas iz tranzitnih cevovoda, na uštrb evropskih potrošača, tvrdi ruski list.

Spor je rešen kada su "Gasprom" i "Naftogas" potpisali dva nova desetogodišnja ugovora, a Timošenko je ponovo obećala da problema sa tranzitom neće biti do 2019. godine.

Situacija oko izvoza ruskog gasa u Evropu, a preko ukrajinske teritorije, mogla bi dodatno da se iskomplikuje i zbog toga što je "Naftogas" već nagovestio "Gaspromu" da želi reviziju ugovora sklopljenog početkom ove godine, potvrdili su menadžeri obe kompanije.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner