Хроника

Русија оптужује САД за наоружавање Грузије

Штампа
четвртак, 06. август 2009.

Један од највиших руских дипломата каже да САД тајно снабдевају грузијске оружане снаге оружјем и упозорава да ће то приморати Москву на реаговање.

Заменик руског министра иностраних послова, Григориј Карасин, изнео је ту оптужбу данас у Москви, али није рекао о каквој врсти оружја је реч нити каква би могла да буде реакција Русије.

Уочи годишњице прошлогодишњег кратког рата са Грузијом, која пада у петак, генерал руске војске Анатолиј Ноговицин рекао је да Москва не планира никакву офанзиву на Кавказу. Али он је додао да су руске оружане снаге узнемирене гомилањем оружја у Грузији.

Помоћник америчког секретара за одбрану, Александер Вершбоу, рекао је у уторак пред једним одбором америчког Сената да Сједињене Државе тренутно имају за циљ обучавање грузијских снага. Међутим, он је рекао да су у будућности могући и други облици помоћи.

Председник Барак Обама и руски председник Димитриј Медведев разговарали су у уторак телефоном о смањењу напетости у Грузији. Амерички потпредседник Џо Бајден такође је телефоном разговарао са грузијским председником Михаилом Сакашвилијем.

(Глас Америке)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]