Početna strana > Hronika > Rusija proširuje pravne osnove za slanje vojnih snaga u inostranstvu
Hronika

Rusija proširuje pravne osnove za slanje vojnih snaga u inostranstvu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. avgust 2009.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je predstavio nacrt zakona kojim se proširuju pravne osnove za razmeštanje ruskih snaga u inostranstvu, saopštio je Kremlj.

Prema nacrtu zakona koji je danas dostavljen Državnoj Dumi, ruska vojska može da interveniše u inostranstvu u slučaju napada na ruske snage, ili da bi odbila „agresiju na drugu državu” i „odbranila ruske građane u inostranstvu”, saopšteno je iz Kremlja.

Nacrt zakona predviđa i da predsednik može da naloži slanje snaga u inostranstvo kako bi obezbeđivale pomorsku trgovinu i borile se protiv pirata.

Ruski vojni brodovi već patroliraju vodama Somalije, gde su česti napadi pirata.

Ruski parlament bi trebalo da zakon usvoji, pošto se posle letnje pauze sastane u septembru.

Medvedev je danas rekao liderima ruskih političkih partija da je prošlogodišnji rat sa Gruzijom pokazao da je neophodan novi zakon koji će proširiti pravila o razmeštanju snaga.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov je rekao da mnoge zemlje šalju svoje snage u inostranstvo kako bi zaštitile svoje građane.

„Mnoge zemlje smatraju mogućim da pošalju svoje oružane snage u inostranstvo kako bi zaštitile svoje građane. Štaviše, to je način da se garantuje poštovanje obaveza države prema svojim građanima”, dodao je Serđukov, prenose RIA Novosti.

On je dodao da se u nacrtu zakona poziva na „uspostavljanje pravnog mehanizma koji će omogućiti vrhovnom komandantu oružanih snaga da brzo pošalje ruske vojne jedinice u inostranstvo kako bi zaštitile interese Rusije i njene građane”.

Serđukov je rekao da je novi zakon tim više potreban, ako se ima u vidu prošlogodišnji rat Rusije i Gruzije u Južnoj Osetiji.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner