Хроника

Русија проширује правне основе за слање војних снага у иностранству

Штампа
понедељак, 10. август 2009.

Руски председник Дмитриј Медведев је представио нацрт закона којим се проширују правне основе за размештање руских снага у иностранству, саопштио је Кремљ.

Према нацрту закона који је данас достављен Државној Думи, руска војска може да интервенише у иностранству у случају напада на руске снаге, или да би одбила „агресију на другу државу” и „одбранила руске грађане у иностранству”, саопштено је из Кремља.

Нацрт закона предвиђа и да председник може да наложи слање снага у иностранство како би обезбеђивале поморску трговину и бориле се против пирата.

Руски војни бродови већ патролирају водама Сомалије, где су чести напади пирата.

Руски парламент би требало да закон усвоји, пошто се после летње паузе састане у септембру.

Медведев је данас рекао лидерима руских политичких партија да је прошлогодишњи рат са Грузијом показао да је неопходан нови закон који ће проширити правила о размештању снага.

Руски министар одбране Анатолиј Серђуков је рекао да многе земље шаљу своје снаге у иностранство како би заштитиле своје грађане.

„Многе земље сматрају могућим да пошаљу своје оружане снаге у иностранство како би заштитиле своје грађане. Штавише, то је начин да се гарантује поштовање обавеза државе према својим грађанима”, додао је Серђуков, преносе РИА Новости.

Он је додао да се у нацрту закона позива на „успостављање правног механизма који ће омогућити врховном команданту оружаних снага да брзо пошаље руске војне јединице у иностранство како би заштитиле интересе Русије и њене грађане”.

Серђуков је рекао да је нови закон тим више потребан, ако се има у виду прошлогодишњи рат Русије и Грузије у Јужној Осетији.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]