Početna strana > Hronika > Rusija protiv pooštravanja sankcija Iranu
Hronika

Rusija protiv pooštravanja sankcija Iranu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. jul 2009.

MOSKVA – Rusija se neće saglasiti da Iranu budu uvedene strože sankcije zbog njegovog nuklearnog programa, u zamenu za novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD (START-2), javila je ruska agencija Interfaks.

„Nema razloga da se ova pitanja povezuju ili da se računa da će Rusija biti mnogo kooperativnija u pooštravanju sankcija Iranu ukoliko postoji napredak u razgovorima sa SAD na daljem smanjivanju strateškog ofanzivnog naoružanja”, rekao je Interfaksu izvor ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Savetnik američkog predsednika Baraka Obame za nuklearna pitanja Geri Sejmur nedavno je ukazao da bi napredak u postizanju novog sporazuma o nuklearnom oružju između Moskve i Vašingtona mogao da utiče na ruske vlasti da više sarađuju kad je reč o Iranu.

Kako su agenciji Rojters preneli izvori u Kremlju, izjave koje su se pojavile oko sporazuma i Irana ne ukazuju na eventualnu promenu celokupne atmosfere koja vlada u kontaktima između američke i ruske strane.

„To nije ništa više od razmene izjava u vezi sa određenim pitanjima”, rekao je ruski izvor britanskoj agenciji.

Obama se tokom posete Moskvi prošle sedmice saglasio sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedovom o nastavku saradnje na postizanju sporazuma o smanjenju nuklearnog oružja koji bi zamenio postojeći START-1, koji ističe u decembru.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner