Početna strana > Hronika > Branko Ružić: Broj obolele dece ispod dva odsto, ne razmišljamo o zatvaranju škola; SPRS: Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo
Hronika

Branko Ružić: Broj obolele dece ispod dva odsto, ne razmišljamo o zatvaranju škola; SPRS: Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. novembar 2020.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kazao je da se broj zaraženih koronavirusom unutar obrazovnog sistema povećava, ali da trenutno među decom u predškolskim i školskim ustanovama udeo kovid-pozitivnih ne prelazi dva odsto.

On je u intervjuu za Blic naveo da je sličan procenat zaraženih i među prosvetnim radnicma, te da Srbija i dalje ima dovoljan broj nastavnika za neometano funkcionisanje.

Ružić: Epidemiološka ispitivanja pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne u školi

"Epidemiološka ispitivanja su pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne toliko u školi, što govori o disciplinovanim učenicima i prosvetnim radnicima i njima dugujemo veliku zahvalnost", kazao je Ružić.

Ministarstvo spremno za sprovođenje onlajn nastave 

On je dodao i da se trenutno ne razmišlja o zatvaranju škola, a da je ministarstvo spremno za sprovođenje onlajn nastave ako epidemiološka situacija bude drastično promenjena. Govoreći o predlozima za produženje zimskog raspusta, Ružić je naveo da je u pitanju zapravo predlog da se zimski raspust pomeri, obzirom da su raspusti u AP Vojvodini i ostatku Srbije različiti.

"I o tome se razmatra na sednicama Kriznog štaba. Ukoliko se odlučimo za to, imamo sve uslove da učenici završe školsku godinu, pri čemu je sistem nastave na daljinu sigurna osnova u svakom nepovoljnom epidemiološkom periodu", kazao je Ružić.

SPRS: Vlast ne interesuje obrazovanje, odbijen predlog za školski raspust

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) ocenila je da aktuelne vlasti obrazovanje "ne interesuje", zato što je odbijen predlog sindikata da se školski raspust produži na nedelju dana i da prosvetari sa hroničnim bolestima pređu u onlajn učionice.

Direktorima sve teže

U saopštenju te organizacije navodi se da se direktori obrazovnih ustanova žale da im je "sve teže da organizuju rad", jer nema ko da menja vaspitače, nastavnike i ostale zaposlene zaražene koronavirusom.

Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo

"Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo. Nastavnika je u školama sve manje jer su ili kovid-pozitivni ili u izolaciji zbog članova porodice. Pojma nemamo o broju jer se podaci ne objavljuju", dodaju u Uniji SPRS.

Krizni štab šalje dezorijentisane signale

Ovaj sindikat ukazuje i da Krizni štab za suzbijanje kovida-19 šalje "dezorijentisane signale" i da njemu 110.000 nastavnika i 25.000 vaspitača "ne znače ama baš ništa".

Unija SPRS je pozvala roditelje da pomognu prosvetnom sistemu tako što neće slati decu sa simptomima koronavirusa na nastavu, proslave ili treninge.

"U školu se danas ulazi sa zebnjom, ali ne zbog neozbiljnosti nastavnika, vaspitača i učenika, već zbog dezorijentisanih signala Kriznog štaba čija je suluda strategija 'Ako preživimo do sutra, videćemo šta dalje'", zaključuje se u saopštenju.

(Beta, Blic, N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner