Početna strana > Hronika > SAD: Demokratska stranka objavila da je Pit Butidžidž sa 26,2 odsto glasova tesno pobedio na predizborima u Ajovi, na drugom mestu Sanders sa 26,1 odsto
Hronika

SAD: Demokratska stranka objavila da je Pit Butidžidž sa 26,2 odsto glasova tesno pobedio na predizborima u Ajovi, na drugom mestu Sanders sa 26,1 odsto

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. februar 2020.

 Pit Butidžidž tesno je pobedio na demokratskim predsedničkim predizborima u Ajovi, objavila je Demokratska stranka u četvrtak, nakon dugog kašnjenja u objavljivanju rezultata prvog nadmetanja u trci za odabir izazivača republikanskom predsedniku Donaldu Trampu.

Butidžidž (38), umereni bivši gradonačelnik mesta Saut Bend u Indijani, osvojio je 26,2 posto glasova, a progresivni senator Sanders 26,1 posto.

Senatorka Elizabet Voren završila je na trećem mestu s 18 posto, dok je bivši potpredsednik DŽo Bajden osvojio razočaravajuće četvrto mesto s 15,8 posto, a senatorka Ejmi Klobučar peto s 12,3 posto glasova.

Takvi rezultati mogli bi učiniti još neizvesnijom trku za demokratsku predsedničku nominaciju i da ojača sumnju u političku budućnost Bajdena, za koga se dosad smatralo da je vodeći kandidat.

Demokrate iz Ajove u ponedeljak uveče su došli u 1600 škola, društvenih centara i drugih javnih mesta kako bi odlučili između 11 kandidata u demokratskoj trci.

Rezultati predizbora u Ajovi uveliko su u senci tehničkih i organizacionih problema u sprovođenju izbora i brojanju glasova, a stranački funkcioneri krivca su našli u novoj mobilnoj aplikaciji za brojanje glasova.

Predsednik Demokratskog nacionalnog odbora Tom Perez pozvao je u četvrtak na reviziju rezultata glasanja u Ajovi, nakon što su tehnički propusti doveli u pitanje njihovu tačnost.

"Želim da budem siguran da svaki glasač u Ajovi zna da se njegov glas broji", rekao je Perez u intervjuu MSNBC-u.

Međutim, dodao je, revizija verovatno neće promeniti sastav delegata iz Ajove na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Čelnik Demokratske stranke u Ajovi Troj Prajs rekao je da stranka ne planira da započne reviziju, već će to učiniti samo ako neki kandidat to zatraži.

Ali, i pre nego što su u utorak objavljeni prvi rezultati, demokratski kandidati već su napustili Ajovu i posvetili se sledećim izborima za nominaciju, koji će se održati u Nju Hempširu 11. februara.

(N1)