Početna strana > Hronika > SAD: Hadi Madari, optužen za napad nožem na Salmana Ruždija, izjasnio se pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva
Hronika

SAD: Hadi Madari, optužen za napad nožem na Salmana Ruždija, izjasnio se pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. avgust 2022.

 Hadi Madari iz Nju DŽerzija optužen za napad nožem na svetski poznatog pisca Salmana Ruždija izjasnio se pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

Branilac Hadija Matara (24) se izjasnio o krivici u ime svog klijenta, a optuženi se na sudu pojavio u crno-belom kombinezonu sa belom maskom za lice i s lisicama na rukama.

Tužilac je ocenio da je u pitanju "unapred planirani" zločin sa predumišljajem, zbog kojeg je autor "Satanskih stihova" ostao u bolnici sa teškim povredama, prenosi AP.

Sudija nije pristao na kauciju za privremeno puštanje na slobodu nakon što joj je okružni tužilac DŽejson Šmit ukazao da je Matar smišljeno preduzeo korake da namerno naudi Ruždiju jer je unapred obezbedio propusnicu za događaj na kome je proslavljeni autor govorio i stigao dan ranije u Njujork sa lažnom ličnom kartom.

"Ovo je bio ciljani, ničim izazvan, unapred planirani napad na gospodina Ruždija", rekao je tužilac Šmit.

Ruždi je u petak napadnut na bini tokom javne tribine u Njujorku, a osumnjičeni Hadi Matar koji ga je više puta ubo u vrat i stomak zbog čega je optužen za napad i pokušaj ubistva,.

Ruždijev agent Endru Vajli rekao je da je pisac na respiratoru i da ne može da govori.

"Vesti nisu dobre. Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra izbodena i oštećena", rekao je Vajli.

Lekar koji se zatekao na prijemu slavnog književnika u bolnicu opisao je Ruždijeve rane kao "ozbiljne, ali izlečive".

En-Bi-Si preneo je u subotu pozivajući se na izvor iz policije, da je napadač na pisca bio simaptizer šiitskog ekstremizma i ciljevima Iranske revolucionarne garde. 

Samo nekoliko dana pre nego što je napadnut nožem u Njujorku, Ruždi je rekao u intervjuu za nemački list "Štern" da ponovo živi relativno normalno nakon što se godinama skrivao zbog pretnji smrću. 

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner