Хроника

САД критикују Шкотску због ослобађања оптуженог за рушење америчког авиона

Штампа
петак, 21. август 2009.

Америка је у шоку. Шкотске власти ослободиле су Либијца Абдела Басета ал-Меграхија, оптуженог за терористички напад 1988. на авион изнад места Локерби у којем је погинуло 270 људи, већином Американаца.

Ослобађање атентатора на ПанАмов авион, из како је наведно хуманитарних разлога,изазвало је велико узбуђење у САД и било је прва вест на свим телевизијским каналима. У коментарима у различитим форумима на интернету могло се прочитати: „смешно“, „увреда жртава“, „стидите се Шкотланђани“ или „санцкије Шкотској“. То су неке од оцена које могу да се цитирају, велики је број оних које нису за цитирање.

Волф Блицер, који је на Си-ен-ен-у интервјуисао шкотског министра правосуђа Кенија МекЕскила поставио му је питање:

„Како се осећате на помисао да ће се ваше име заувек везивати за ослобађање тог масовног убице?“

Готово 15 минута, што је неуобичајена дужина за информативне емисије на америчкој телевизији, Блицер је преслишавао шкотског министра и, поред осталог, рекао:

„Многима, бар у САД, чини се да сте ослободили неког ко ће живети још прилично дуго.“

МекЕскил је хладно одговорио америчком водитељу:

„Шкотско правосуђе се не заснива на освети, него на позивању људи на одговорност.“

Чланови породица жртава нису имали ни мало разумевања за шкотски став. Стефани Бернстин, која је код Локербија изгубила мужа, тако је изјавила:

„Више сам него згрожена и уопште не могу да разумем како је донесена та одлука и како (тај министар) још може да спава ноћу?“

Бела кућа изразила је жаљење због одлуке Шкотланђана, а у једном интервјуу за радио председник Барак Обама је рекао:

„Сматрамо да је то била грешка. Ми смо у контакту са либијским властима како бисмо обезбедили да Ал Меграхи не буде слављен као херој, него да буде стављен у кућни затвор.“

(Duetsche Welle)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]