Početna strana > Hronika > SAD: Novi ministar odbrane biće general u penziji Lojd DŽej Ostin
Hronika

SAD: Novi ministar odbrane biće general u penziji Lojd DŽej Ostin

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. januar 2021.

 VAŠINGTON - Novi ministar odbrane u administraciji američkog predsednika DŽoa Bajdena biće general u penziji Lojd DŽej Ostin, koji je bio komandant američkih snaga na Bliskom istoku za vreme predsednika Baraka Obame i on je prvi afroamerikanac na toj funkciji.

Kongres pod demokratskom kontrolom bez problema je usvojio odluku potrebnu da se Ostin potvrdi za ministra odbrane, što je prva odluka koju će novi predsednik pretvoriti u zakon, a Senat danas treba da potvrdi tu odluku, prenosi AP.

Ostin, s vojnom karijerom dugom 41 godinu, obećao je da će se okružiti kvalifikovanim civilima i uključiti ih u političke odluke. Rekao je da je skoro čitav život proveo posvećen principu civilne kontrole nad vojskom.

On je rekao i da razume zašto su neki doveli u pitanje postavljanje nedavno penzionisanog generala na čelo Ministarstva odbrane, a veliki deo njegovih aktivnosti ove nedelje, uključujući i izjave na saslušanju u utorak u Senatu, bio je na ubeđivanju članova Kongresa da sebe doživljava kao civila, a ne kao generala.

Ostin je diplomirao na američkoj Vojnoj akademiji Vest Point 1975. godine, služio je 2012. godine kao prvi afroamerikanac zamenik načelnika Generalštaba vojske, a godinu dana kasnije preuzeo je vođenje Centralne komande na Bliskom istoku, navodi agencija.

(Tanjug)