Početna strana > Hronika > SAD postigle dogovor sa Francuskom, Italijom, Španijom, Austrijom i Velikom Britanijom o ukidanju domaćih digitalnih poreza multinacionalnim kompanijama
Hronika

SAD postigle dogovor sa Francuskom, Italijom, Španijom, Austrijom i Velikom Britanijom o ukidanju domaćih digitalnih poreza multinacionalnim kompanijama

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. oktobar 2021.

Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor sa Francuskom, Italijom, Španijom, Austrijom i Velikom Britanijom o ukidanju domaćih poreza multinacionalnim digitalnim kompanijama, pre stupanja na snagu novog globalnog poreskog mehanizma.

Danas postignuti sporazum predviđa da će Sjedinjene Države reatroaktivno, od 8. oktobra, ukinuti trgovinske sankcije koje su nametnule evropskim državama zbog toga što su uvele takozvane digitalne poreze, a ovih pet država će te poreze ukinuti čim stupi na snagu novi globalni sistem oporezivanja takozvanih digitalnih džinova, prenosi Politiko.

Ovaj kompromis je pragmatično rešenje kojim se obezbeđuje da države potpisnice mogu da se usredsrede na uspešnu implementaciju istorijskog sporazuma o novom multilateralnom poreskom režimu i da u isto vreme budu ukinute trgovinske mere koje su im nametnute zbog uvođenje poreza na digitalne servise, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pod okriljem Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) 136 država nedavno je usvojilo globalni sistem oporezivanja i uvođenja minimalnog globalnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija, s globalnim prihodom većim od 20 milijardi evra i maržom operativne dobiti većom od 15 odsto.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner